Горещо от ЕЦБ. Задава се нова промяна с лихвите

На ЕЦБ ѝ предстоят три заседания преди лятната ваканция

Горещо от ЕЦБ. Задава се нова промяна с лихвите | StandartNews.com

В петък редица членове на Европейската централна банка започнаха да намекват, че ЕЦБ може скоро да започне да понижава основните си лихвени ставки, тъй като и инфлацията в еврозоната спада по-бързо от очакваното.

Управителите на централните банки на Германия, Франция, Финландия и Литва изтъкнаха шансовете ЕЦБ да намали лихвите ставки от настоящите рекордно високи нива. Техните изказвания се различаваха малко относно времето на първото понижние.

"Нараства вероятността да видим намаление на лихвените проценти преди лятната ваканция“, заяви президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел пред германския подкаст Table Today, предаде Ройтерс. Думите му имат особена тежест, защото Нагел е сред т.нар. "ястреби", които са против прибързаното намаляване на лихвите.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ и шефа на Естонската централна банка Мадис Мюлер сподели в публикация в блог, че "вероятно лихвените проценти ще спаднат в бъдеще", добавяйки обаче, че преди това да се случи, ЕЦБ може да се нуждае от "по-твърдо потвърждение", че инфлацията устойчиво се насочва към целевото ниво от 2%.

Шефът на Финландката централна банка Оли Рен също каза, че дискусията за намаляване на лихвите ще бъде възобновена "на предстоящите срещи през април и юни".

Междувременно, говорейки за облекчаване на паричната политика, членът на Управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Австрийската национална банка Роберт Холцман каза пред репортери, че "може да се подготвя промяна" на досегашната парична и лихвена политика.

Освен това членът на Управителния съвет на ЕЦБ и председателят на Литовската централна банка Гедиминас Симкус каза пред репортери, че въпреки че разхлабването на паричната политика през април е малко вероятно, намаляването на лихвите през юни е "много вероятно".

По-рано в петък и членът на УС на ЕЦБ и президент на Централната банка на Франция -  Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че намаляване на лихвения процент през пролетта е "много вероятно".

Вчера ЕЦБ остави основните си лихвени проценти непроменени на четвърто поредно заседание, а нейният председател Кристин Лагард не уточни кога може да започне потенциалното разхлабване на паричната политика, но сякаш сигнализира, че първото понижение на лихвите може да бъде факт през юни.

Трябва да се има предвид, че на ЕЦБ ѝ предстоят три заседания преди лятната ваканция - на 11 април, на 6 юни и на 18 юли.

След тази поредица от коментари, финансовите пазари в еврозоната напълно възприеха намаление на евролихвите през юни, последвано от още три понижения (с по 25 базисни пункта) до декември 2024 г., с което лихвения процент, който ЕЦБ плаща върху банковите депозити при нея, ще бъде намален от настоящите 4% до 3%.

В същото време инвеститорите се съмняват, че ЕЦБ ще предприеме този ход на понижаване на лихвите при Федералния резерв на САЩ, позовавайки се на исторически прецеденти. Очакванията са Фед да намали основната американска лихва на заседанието си на 12 юни.

Оли Рен обаче отхвърли подобно съображение:

"ЕЦБ не е "13-ия федерален окръг" на Фед, т.е. не е една американска регионална централна банка", посочи той в публикация в блог, предаде БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи