Горещи новини за еврото! Една операция ще е безплатна

Каква сума на ден ще можем да превалутираме?

Горещи новини за еврото! Една операция ще е безплатна | StandartNews.com

Къде след влизането ни в еврозоната ще обръщаме левовете в евро и каква сума на ден имаме право да превалутираме? Отговор на тези и други горещи въпроси за европейските пари, които влизат в сила от 1 януари догодина, дава новият сайт на финансовото министерство evroto.bg.

Българската народна банка обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс.

През първите 6 месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и в кредитните институции (банките). За същия период „Български пощи“ ЕАД ще обменят безплатно банкноти и монети от левове в евро само в населени места, където няма офиси или клонове на кредитна институция.

След изтичане на първите 6 месеца от въвеждането на еврото кредитните институции и „Български пощи“ ЕАД ще могат да начисляват такса за тази услуга.

След изтичане на 12 месеца от въвеждането на еврото кредитните институции и „Български пощи“ ЕАД могат да преустановят тази услуга.

В БНБ няма ограничения за количеството на обменените пари.

В кредитните институции също няма да има ограничение на количеството през първите 6 месеца, като за суми над 30 000 лв. на една трансакция се прави стандартната предварителна заявка от 3 работни дни.

През първите 6 месеца от датата на въвеждане на еврото „Български пощи“ ЕАД ще обменят банкноти и монети от левове в евро в размер до 1 000 лв. на ден за едно лице. За суми в размер от  1 000 лв.  до 10 000 лв. на ден трябва да бъде подадена предварителна заявка от 3 работни дни само в предварително обявени пощенски клонове в страната, пише сайтът evroto.bg.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай