Горещи данни! Спират една биодобавка за горива

Какво казват числата

Горещи данни! Спират една биодобавка за горива | StandartNews.com

Биодобавката в горивата, която се произвежда от земеделска продукция, използвана за храна, се спира. Това предвижда проект за наредба за дела в транспорта на енергията от възобновяеми източници. Този вид добавка трябва да престане да се използва до края на 2030 г.

Успоредно с това се увеличава делът на биодобавката от суровини тип “А”, предвижда наредбата. Това са слама, кочани от царевица, водорасли, животински тор, гроздови джибри и винена утайка, орехови черупки, шушулки, кочани, биомаса в производствени отпадъци, които не може да бъдат използвани в производството на храни. През 2025 г. делът на тези биогорива трябва да е 1% от използваните в транспорта, а през 2030-а - 3,5 на сто.

Изискването, което е по европейски регламент, ще доведе до поскъпване на горивата, но то няма да е повече от 5-6 ст. на литър.

Биогоривата, които се произвеждат от рапица и други храни, както и от употребявано олио, се считат за направени от суровини тип “Б”. Те също могат да бъдат добавяни към бензина и дизела, но няма да се признават за възобновяема енергия след 2030 г.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай