Горанов: Пари за половин ескадрила догодина

Горанов: Пари за половин ескадрила догодина | StandartNews.com

Бюджетът за отбрана ще бъде завишен през 2016 г., като са осигурени средства за покупката на нова военна техника. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов, след като на извънредно заседание кабинетът одобри проектобюджета на държавата за догодина. Предвижда се закупуване на половин ескадрила или осем бойни самолета. Създадена е и възможност за модернизиране на военноморските сили с придобиване на, вероятно, фрегати, посочи Горанов и уточни, че това са многогодишни програми, които не се изпълняват за една година. Каква ще е сумата за тях, ще стане ясно, след като минат тръжните процедури.

По думите на Горанов парите за отбрана гарантират подписаното споразумение с Полша, създавали се и предпоставки за дългосрочна програма по обновяване на военната техника, която включва покупката на нов изтребител. Финансовият министър не даде повече детайли и препрати за тях към Министерството на отбраната. Според проекта за бюджет армията ни ще получи 1.003 млрд. лв. през 2016 г., или 1.13% от БВП. От тях 933.6 млн. лв. са за "Политика в областта на отбранителните способности" и 69.6 млн. лв. за "Политика в областта на съюзната и международна сигурност".

В бюджета за следващата година са предвидени и достатъчно средства за справяне с евентуална бежанска вълна, заяви Горанов. "Тук не говорим за апокалиптични сценарии за стотици хиляди бежанци. При такава ситуация ще са нужни общи европейски усилия. През 2015 г. успешно се справяме, без сътресения. И през следващата година има достатъчно средства, за да можем да се справим с тази хуманитарна трагедия, която се развива на територията на Европа", заяви Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай