Google показва имена и снимки на препоръките ни

Google показва имена и снимки на препоръките ни | StandartNews.com

Ню Йорк. Световната топ търсачка Google ще започне да показва имената и снимките на потребителите в социални реклами на стоки и услуги, които са били препоръчани. По този начин Google тръгват по пътя на Facebook, които вече прилагат тази рекламна практика. От миналия четвъртък пък направиха невъзможно за потребителите да се крият от търсенето на останалите членове на социалната мрежа, припомня „Ню Йорк Таймс".

Според двете компании тези промени са минимални обновление. Те наистина са такива, ако не вземем предвид факта, че става въпрос за поредната стъпка в стратегията за събиране на персонална информация и използването ѝ за генериране на печалби.

Новината от Google дойде заедно с актуализация на общите условия за ползване на услугите на компанията. С нея онлайн гигантът ще може да използва информацията, публикувана от пълнолетните потребители, в рейтинги и рекламни постинги в услуги като търсачката си, Google+ и YouTube.

Когато новата рекламна политика влезе в сила на 11 ноември, Google ще може да показва т.нар споделени потвърждения през Google сайтовете в мрежата. Те ще се показват и на над двата милиона страници, които са част от рекламната мрежа на компанията. Така личната информация на потребителите на теория ще стане достояние на близо един милиард души, които посещават въпросните сайтове и виждат Google рекламите там.

От Google и Facebook оправдаха действията си, че с новите промени се опитват да предложат на потребителите по-изчерпателни и персонализирани услуги. Проблемът се появява, когато уеб компаниите започнат да използват или показват персоналната информация по начин, по който нейните автори не очакват, коментират правозащитници.

Социално рекламиране, което понастоящем включва широк диапазон от видове реклами, е мащабен бизнес, който според експертите на eMarketer се оценява на 9,5 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай