Голямото гръцко завръщане

За Кацирубас клиентът е бог, а от служителите успява да извлече най-доброто

Голямото гръцко завръщане | StandartNews.com

Бясна конкуренция, нови технологии, все по-строги регулации. Плюс икономическа криза, несигурни доходи и задлъжняване на българите. Тежка ситуация, с която могат да се справят само най-добрите. В такива случаи компаниите търсят за мениджъри остриета, които са се доказали в битките.

На този фон назначаването на Танасис Кацирубас за изпълнителен директор на Мтел изглежда напълно логично. Той много добре познава българския пазар, тъй като от 2002 до 2010 година ръководеше Глобул - първо като търговски директор, а от 2005 г. като изпълнителен. И успешно го наложи като втория у нас мобилен оператор. След това Кацирубас премина школа и на не по-малко интересния пазар в Сърбия. През 2010 г. той пое управлението на сръбския мобилен оператор Vip Mobile, част от групата на "Аустрия Телеком". Така, съвсем логично, австрийците предпочитат да заложат на опита на Кацирубас за оголеното лидерско място в едно от най-важните си подразделения - Мтел. И от 1 октомври ще станем свидетели на голямото гръцко завръщане на телекомуникационния пазар у нас, което бяхме изгубили, след като Глобул стана собственост на норвежката "Теленор".

Кацирубас е роден през март 1962 година в четвъртия по големина град в съседна Гърция - Патра. Като малък мечтаел да стане футболист, но съдбата го отвела в коренно различна посока. Завършил е образованието си зад Океана. Има бакалавърска степен по електроинженерство от "Нортуестърн юнивърсити", Бостън, САЩ. Там е защитил и магистратура по изграждане на компютърни системи. Във визитката му е записана още една магистърска степен - по мениджмънт и бизнес администрация от "Бабсън Колидж", Уесли, Масачузетс, САЩ. Повече от 10 години кариерата му е свързана с американски фирми. Но още по-голяма част от професионалния му опит е с развитието на телекомуникационния сектор на Балканите. Работил е като директор "Продажби на дребно" в гръцкия мобилен оператор CTET. Бил е мениджър на международния отдел за мобилна телефония на "Германос", където задачата му бе да разработи старта у нас на веригата от магазини за електроника, офис техника и телекомуникационни решения.

Гръцкият специалист стъпва в България за пръв път през 2002 година. "И до ден днешен си спомням ясно онзи есенен ден, когато Кацирубас дойде в "Глобул", разказва Нора Стоичкова, която по това време е била пиар мениджър на компанията. "Беше висок, строен, в блестяща физическа форма - досущ като US мениджър. Всички колежки въздишаха по него, но той се оказа щастливо женен, с прекрасна съпруга и дъщеря, в които беше много влюбен", спомня си Нора. Тогава Кацирубас идва у нас от САЩ, където е бил мениджър в компания за бързоразвалящи се стоки. "Беше с модерно американско мислене и това веднага се отрази на компанията", казва Стоичкова. Негова идея е слоганът "Глобул - най-бързо развиващата се компания". Тогава се сменя и логото - Кацирубас вкарва в него зеления цвят. Така логично идва издигането му като изпълнителен директор през 2005 г. какъвто остава до 2010 година. Именно под негово ръководство Глобул започва да дърпа пазарен дял и се превръща в реален конкурент на Мтел. Доказателство е, че през 2006 г. вторият оператор излиза за пръв път на печалба. "Българският пазар е труден - потребителите знаят какво искат, те правят информиран избор. Ние също знаем това и им го предлагаме. Нещо повече - ние не даваме обещания, които не можем да изпълним", казва Танасис Кацирубас в свое интервю от 2006 г. Изказването му е в пълен унисон с мнението на редица анализатори, които определят българския пазар като поле на ожесточена конкуренция.

В този ред на мисли назначението на специалист, който вече веднъж е постигал положителни резултати у нас, изглежда като удар право в целта. Освен като главен изпълнителен директор на Мтел, Кацирубас ще съвместява и длъжността главен маркетингов директор на оператора. Така точно в момент, в който Мтел смени корпоративната си визия и започна да се налага едновременно като доставчик на интернет, телевизия, фиксирана и мобилна телефония, управлението и маркетингът са поверени на човек, врял и кипял на българския пазар.

Като друга много положителна черта на новия директор се изтъква неговото изключително внимание към клиентите. "Абонатите на Мтел могат да са сигурни, че ще бъдат много обгрижвани, защото Кацирубас не търпи жалби", коментира Нора Стоичкова. Решителен, категоричен и в същото време много милозлив, той дава много и на хората, с които работи. Грижи се за развитието им и успява да изкара наяве целия им капацитет.

Новият мениджър идва в момент, когато телекомуникационният сектор в цяла Европа се намира в навечерието на създаване на съвършено нова регулационна рамка. Идеи като отпадането на таксите за роуминг или създаването на общ европейски регулатор са достатъчно сериозни за да повлияят на бизнес модела на класическите мобилни оператори. И докато в Европейската комисия текат обсъждания по бъдещите текстове, телекомуникационният сектор е изправен пред бурното развитие на технологията, което предполага, че съвсем скоро 4G мобилният интернет ще се наложи масово в Европа и света. Ако към всичко това добавим и потенциалното навлизане на четвърти GSM оператор на родния пазар, то по-всичко личи, че Мтел имат нужда именно от лидер с опита и харизмата на Кацирубас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай