Голямото сурвакане! Водата с плашещи цени

80% поскъпване в Берковица, 6 лева за кубик в Разград

Голямото сурвакане! Водата с плашещи цени | StandartNews.com

Голямото сурвакане на Нова година е с цената на водата. Тя става направо плашеща. Шокът е за стотици хиляди българи в цялата страна. Поскъпването достига до 80% - в бедна Берковица, а хората в Разград ще плащат рекордните над 6 лв. за един кубик вода.

Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за поскъпване на водата на 38 ВиК оператора (някои от тях не доставят вода за бита) беше взето в последния ден преди коледните празници, когато хората не мислят за плащане на сметки, а пътуват, пазаруват и се приготвят за празниците.

Колко точно какво ще бъде поскъпването от януари - изчисли в. "Труд".

В София водата няма да поскъпне от 1 януари, но увеличение на цената може да има след няколко месеца. Във Варна от началото на 2024 г. водата поскъпва с близо 10 на сто до 5,489 лв. за кубик. Въпреки че увеличението в морската столица не е голямо, там цената на водата е сред най-високите за страната.

В Пловдив поскъпването е по-съществено - с 12,6%, но там водата ще бъде доста по-евтина отколкото във Варна - само 3,431 лв. за кубик. Така Пловдив попада сред градовете със сравнително по-евтина вода. В Бургас водата също ще бъде доста по-скъпа отколкото в Пловдив.

От началото на януари водата в Бургас поскъпва с над 19% до 5 лв. за кубик. За района на София-област повишението на цената на водата е с 8,5% до малко над 4 лв. за кубик.

Най-голямо е поскъпването на водата в Берковица - с 80,5%. Но въпреки това драстично увеличение, водата в града остава една от най-евтините в страната - само 2,278 лв./куб. м. На второ място по поскъпване е Сливен, където цената на водата нараства с 41,1% до 3,902 лв. за кубик.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване се допълва от Сапарева баня, където увеличението е с 37,5%. Въпреки това значително увеличение, водата в Сапарева баня остава най-евтина - само 1,361 лв. за кубик.

Доста голям шок ще бъде цената на водата и за жителите на Видин, където повишението е с 28,6% до 4,482 лв. за кубик. При положение, че доходите в област Видин са едни от най-ниските в страната, поскъпването на водата с близо 30 на сто ще удари по джоба местните жители.

Всъщност за Видин и Ямбол цената на водата, определена по методиката на КЕВР, би трябвало да е по-висока от тази, която ще плащат хората от 1 януари. Но Законът за водите изисква цената на водата да бъде социално поносима. Това означава при минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек цената на водата да не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата.

Затова цената на водата във Видин и Ямбол е определена в размер на прага на социална поносимост. В Ямбол от януари водата поскъпва с 12,3% до 4,964 лв. за кубик. Но щом цената на водата е определена на прага на социално поносимост, плащането на сметките ще бъде сериозен разход за семейния бюджет на местните жители.

Най-скъпа ще бъде водата в Разград - 6,097 лв. за кубик, което е повишение с 13,2%. На второ място по най-скъпа вода е Силистра с 5,796 лв. за кубик, а топ три се допълва от Варна. Общо в осем района на страната цената на водата за домакинствата става над 5 лв./куб. м

От КЕВР мотивират поскъпването на водата с прилагането на определена методология за инфлационен индекс, за периода от одобряването на бизнес плановете на ВиК-дружествата до момента. За поскъпването допринася и това, че за 2023 г. за някои дружества КЕВР одобри по-малко повишение на цените от заложените в бизнес плановете им.

За повишението на цените на водата допринася и ежегодното увеличение с 15% на заплатите в ВиК сектора, което е на база подписаното споразумение между Министерство на регионалното развитие и благоустройството, “Български ВиК Холдинг” и браншовия синдикат “Водоснабдител” - КНСБ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай