Голяма промяна с важна банка. Решението на държавата

Министър Милена Стойчева каза как ще се трансформира ББР

Голяма промяна с важна банка. Решението на държавата | StandartNews.com

"Работим за трансформация на Българската банка за развитие и нова стратегия, която да засили нейната роля като насърчителна банка. Да бъде елемент от цялостното продуктово предлагане в подкрепа на малкия и среден бизнес. Вече работим за това да оценим капацитета ѝ и в контекста на новата стратегия за трансформация на ББР".

Това заяви пред БНР Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа.

По думите ѝ целта е ББР да подкрепи стратегически значими сектори на икономиката на страната, както и малкия и среден бизнес, за да има той предимства.

Министър Стойчева обясни, че с подписаното между Европейската инвестиционна банка и Българската банка за развитие финансово споразумение в размер на 175 млн. евро ще се подкрепят компании, които са засегнати от прекъсване на веригите на доставки и на високите цени на храните и енергията заради войната в Украйна:

"Това финансиране ще се предоставя директно или с финансови посредници. Подписването на това споразумение между ЕИБ и ББР показва увеличаващо се доверие към България от европейските институции за надграждане на партньорските ни отношения".

Над 212 млн. лева предстои да бъдат инвестирани по Плана за възстановяване и устойчивост, посочи министър Стойчева и уточни:

"Това са отворените програми по ПВУ, които са ориентирани за развитие на индустриални зони и паркове. Приоритет е Северна България, тъй като съществува голяма фрагментация и дисбаланс в развитието на регионите. Това е вече отворената процедура. Минималният размер на безвъзмездна помощ за проект е от 1 млн. лева, а максималният - за 40 млн. лева".

Предстои да бъде отворена и последната процедура по ПВУ, по която има 180 млн. лева, които трябва да подпомогнат компаниите за прехода им към кръгова икономика - фирмите могат да получат между 70 000 и 1 млн. лева, обясни още министърът на иновациите и растежа.

Тя подчерта, че важно за Министерството на иновациите и растежа е да очертае една стратегия и ново позициониране на България като дестинация за иновации:

"За мен е приоритет да ребрандираме страната ни като място, в което се създават високотехнологични иновации, и място, където може да се прави добър бизнес, който да бъде привлекателен за инвеститорите", подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай