Голяма новина за лихвите. Европа се разпореди

Проговори Управителният съвет на Европейската централна банка

Голяма новина за лихвите. Европа се разпореди | StandartNews.com

Голяма новина за лихвите дойде от Европа и заразда всички. Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Пиер Вюнш заяви, че централните банкери в крайна сметка ще трябва да намалят разходите по заемите, преди да са напълно сигурни, че инфлацията се връща към целта от 2%.

„Доближаваме се до момента, в който може да започнем да действаме предвид факта, че инфлацията се е забавила и се движи в правилната посока“, заяви гуверньорът на Белгийската централна банка, цитиран от Bloomberg.

Централните банкери клонят към идеята за първоначално намаление на лихвения процент по депозитите от сегашния рекорден връх от 4% през юни, въпреки че малка част от тях смятат, че е възможно разхлабването да започне през април.

Членът на Управителния съвет Мартинс Казакс се присъедини към мнението на Вюнш заявявайки, че ако икономиката се движи приблизително по прогнозите на ЕЦБ, то „тогава решението за начало на разхлабването ще може да бъде взето в рамките на следващите няколко срещи“.

Финансовите пазари очакват, че първото намаление на лихвата с 0,25 процентни пункта ще бъде направено още през юни, посочва Казакс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай