Голяма новина за банките! Какво става в Европа

Продължава ли сривът, поввлечен от САЩ

Голяма новина за банките! Какво става в Европа | StandartNews.com

Борсовите индекси на най-големите страни от Западна Европа в началото на търговията във вторник показаха слаби и разнопосочни промени след двудневен спад.

Това се случва на фона на продължаващите опасения на инвеститорите, че колапсът на двете американски банки - Sillicon Valley Bank и Signature Bank, все пак може да се разпространи извън САЩ, въпреки усилията на американските власти до момента.

В крайна сметка европейските фондови пазари затвориха с повишение, а търговците усвояваха вторичните трусове от срива на двете американски банки и реагираха позитивно на данните за инфлацията в САЩ и друга статистика.

Инвеститорите очакваха с повишено внимание данните за февруарската инфлация. Потребителските цени (CPI индекс) в САЩ през февруари са се повишили с 6% спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на Министерството на труда на страната. Така инфлацията се забавя спрямо 6.4% през януари.

Тези данни обърнаха напълно посоката на пазара на акции в региона. Всички основни измерители затвориха търговията във вторник с повишения между 1.17% и 2.36 на сто, с което беше сложен край на краха на банковия сектор след фалита на двете американски банки.

Най-важното събитие тази седмица ще бъде срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще се проведе в четвъртък. Повечето експерти очакват базовата лихва да бъде увеличена с 50 базисни пункта (б.п.) - до 3.5% годишно. Развитието на банковата индустрия в САЩ обаче може да повлияе на решението на ЕЦБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай