Събота,

Голяма изненада! Кой нападна зимните ни курорти

От: Редактор -
825
Голяма изненада! Кой нападна зимните ни курорти
A
A
A

Британските туристи се завърнаха в зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово след година и девет месеца отсъствие въобще от страната. Те пропуснаха два летни и един зимен сезон в България.

Първите чартъри от Великобритания пристигнаха на 19 декември 2021 и са осъществени от туроператора Balkan Holidays UK с авиокомпанията BH Air.

Хотелиерите и туроператорите очакват наплив на гости от Обединеното Кралство към зимните ни курорти заради ограниченията, които налагат Франция, Италия и Австрия.

„Има голям шанс да привлечем повече британци в България, но за съжаление паниката от щама Омикрон дава отражение и хората се отказват в последния момент“, коментира Стоянов. Той се надява нещата да се успокоят през следващите месеци. От Balkan Holidays засега имат планирана чартърна програма до средата на март 2022 г.

Великобритания беше най-големият чуждестранен пазар за зимните ни курорти преди пандемията. През сезон 2018/2019 г. са пристигнали над 93 000 туристи, показват данните на Министерството на туризма. България през годините се е ползвала като най-достъпната дестинация за ски и сноуборд сред британците.

Банско е най-популярният курорт сред тях. Обединеното Кралство е и вторият най-важен пазар за летния туризъм след Германия. Англичаните пълнят най-вече големите курорти Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и Св. Константин и Елена. През 2019 г. са дошли общо над 470 000 британци у нас.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com