Голяма драма за Мерцедес! Кой фалира

Свързано е с легендарната емблема на колата

Голяма драма за Мерцедес! Кой фалира | StandartNews.com

В Германия фалира компанията BIA Forst, която произвеждаше хромирани звездни лога за автомобили Mercedes-Benz. Заводът, който произвежда части и за други германски автомобилни производители, ще бъде затворен до края на годината, а 150 от служителите му ще бъдат съкратени. Монтираната през 2020 година нова скъпа линия за поцинковане пък ще бъде демонтирана.

Причината за затварянето на предприятието, според представители на компанията, е "липса на устойчиви перспективи". Оборотът на BIA Forst намалява през последните две години, заедно със световния спад в продажбите на автомобили. В същото време разходите растат, загубите се трупат, а рязкото поскъпване на енергията очевидно беше капката, която преля чашата.

Mercedes-Benz реагира доста спокойно на тази новина. Според изданието Echo24 автомобилният производител не очаква прекъсвания в доставките на звезди, тъй като други изпълнители също ги произвеждат. Въпреки това, BIA Forst далеч не е единственият доставчик на германската автомобилна индустрия, който е банкрутира напоследък.

Преди месец, след повече от век и половина от съществуването си, Borges, основен производител на пластмасови панели и изолационни материали за автомобили, подаде молба за банкрут. Месец по-рано основаната в началото на миналия век Dr. Schneider, която произвежда вентилационни системи и части за автомобилни интериори, също фалира. И това са само два от най-ярките примери.

Самите производители на автомобили, за разлика от доставчиците на резервни части, се справят доста добре. Миналата година те насочиха фокуса си към производството на скъпи модели, носещи добри печалби, така че спадът в продажбите на автомобили не се отрази по никакъв начин на приходите им - те дори нараснаха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай