Голям бизнесмен разкри хаоса в икономиката

Най-страшно е, че компаниите не могат да планират

Голям бизнесмен разкри хаоса в икономиката | StandartNews.com

Страшна икономическа картина обрисува Красимир Дачев, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата.

В момента най-голямото пристанище в света - Ротердам е напълно затворено, защото там се разтоварват военни припаси. Веригите за доставки са много объркани, ще трябват месеци, години, за да се намери алтернативата, каза Дачев пред БНТ. И съобщи, че най-страшното за бизнеса в момента е, че не може да планира.

Голяма част от компаниите, занимаващи се с метали, започват да фалират, да разпродават. Затова нашата идея миналата година юни месец, беше да предотвратим това. Да не се намали индустриалното производство, обясни Дачев. Той съобщи, че именно затова бизнесът е започнал да говори за мерки още тогава.

В момента, в който почнаха едни емоционални рестрикции, санкции да прекъсват едни дълги търговски връзки - имам предвид първите санкции срещу Русия. Проблемът тепърва се задълбочава, каза Красимир Дачев.

За мерките на правителството, той обясни: „Частично има и наши предложения. Ние се съгласихме с цените за май-юни и през следващия ценови период, който КЕВР решава - до 31 юни следващата година, условията няма да бъдат по-лоши.”.

Според Дачев, се бъркат политическото говорене на европейските и руските политици по темата за газовите доставки.

Това е един политически театър, от който ние страдаме, страдат и хората, смята Дачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай