Глътка въздух за потребителите на газ! Търговете свалиха цената

България е в много добра позиция от всички страни в ЕС

Глътка въздух за потребителите на газ! Търговете свалиха цената | StandartNews.com

Природният газ ще поевтинее с близо 30 процента през февруари спрямо цената за януари. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

На заседанието се обсъжда доклад, свързан с предложената от обществения доставчик цена за следващия месец, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

"Цената, която очакваме от 1 февруари, ще бъде в диапазона 129-130 лева за мегаватчас -  с близо 30 процента по-ниска от регулираната цена за януари", заяви тя. БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Цена на синьото гориво от 130 лева не е имало от ноември 2022 г. Тогава намалението бе с около 45%, след като през октомври мегаватчасът бе определен на 233,36 лева (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Рекордът беше през септември (353,21 лева за мегаватчас). Малко преди да падне в края на юли кабинетът Петков, министър-председателят заяви, че е договорил втечнен газ от няколко танкера, но се оказа, че само за един от тях има възможност да бъде разтоварен. Затова и цената скочи драстично.

След това служебното правителство проведе серия от търгове, което доведе до намаляване на цената на синьото гориво. 

В микса за февруари са структурирани четирима доставчици на природен газ - трима са избрани чрез тръжната процедура от ноември и декември, уточни Златева. Четвъртият източник са нагнетени количества от подземното газохранилище в Чирен. Тя обаче изтъкна, че благодарение на това, че "Булгаргаз" през декември и януари нагнетяваше количества газ в газовото хранилище на по-ниска цена, успява да балансира цената от Чирен, която влиза в ценовия микс за февруари.

През януари поради топлото време, както и заради проблеми с един от най-големите индустриални клиенти на "Булгаргаз", има с 30 процента намаление на потреблението на газ спрямо месечните договорени количества. Затова през януари са балансирани тези доставки, за да няма проблеми и с газопреносната мрежа, добави Златева.

"Всички количества за февруари са осигурени и очакваме на 31 януари, когато получим всички борсови индекси, да потвърдим тази цена", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Благодарение на това, че "Булгаргаз" не ползва количествата газ от подземното газохранилище в Чирен в момента, България е в много добра позиция от всички страни в ЕС, изтъкна председателят на КЕВР Иван Иванов. Той обърна внимание, че само шест страни в ЕС имат процентно по-голяма запълняемост на своите газохранилища. Според него това трябва да даде допълнителна сигурност за следващите месеци.

Доставките на природен газ са осигурени до края на годината, изтъкна изпълнителният директор на "Булгаргаз". Златева уточни, че доставчиците за оставащите месеци са различни, като за всеки месец има избран доставчик на база на най-добра оферта. Критериите са - 80 процента ценовия индекс и 20 на сто условията на плащанията. До края на годината доставчиците по месеци са избрани, т.е. необходимите количества природен газ за покриване на потреблението на битовите потребители и на индустриалните са осигурени от обществения доставчик чрез тази тръжна процедура.

Окончателното решение за цената на природния газ за февруари, по която общественият доставчик ще продава природен газ, ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 1 февруари от 15:00 часа, обяви Иван Иванов.

КЕВР съобщи дълго чакана новина за цената на парното 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай