ГЕРБ бори със закон поскъпването на тока

ГЕРБ бори със закон поскъпването на тока | StandartNews.com

Промените ще засегнат изкупуването на електроенергията от неефективни централи

ГЕРБ ще внесе промени в Закона за енергетиката, които ще доведат до намаляване на разходите в електроенергийната система. Това заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Предложенията ще бъдат внесени между първо и второ четене на закона и ще засегнат основно изкупуването на тока от неефективните когенарции.

Целта е намаляването на разходите на НЕК за изкупуване на тока с около 150 млн. лв. годишно и съответно - на цената на микса, обясни Добрев. Резултатът от това би трябвало да е отлагане на очакваното поскъпване на тока през тази година.

В момента НЕК е в относително добро състояние, каза още Делян Добрев. През зимните месеци потреблението на електричество е повишено, а скъпата енергия от ВЕИ централите е относително малко, обясни той. Сега НЕК си взема глътка въздух, но този период ще свърши в началото на април, когато консумацията на електроенергия пада рязко с над 50% и започва бумът на производството на електроенергията от най-скъпите източници - възобновяемите, каза председателят на комисията. До пролетта ще се опитаме и да предоговорим условията по изкупуването на тока от двете "американски" централи в комплекса "Марица изток", добави той.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, които засягат основно работата на ДКЕВР. Те предвиждат разделяне на комисията, от чието име ще отпадне думата "държавна", на два специализирани състава - "Енергетика" и "ВиК". Техните членове ще се избират и освобождават с решение на парламента, а не от правителството, както беше досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай