Гърция приватизира Държавната енергийна корпорация

Гърция приватизира Държавната енергийна корпорация | StandartNews.com

Атина. Гръцкият парламент прие закон, предвиждащ приватизирането на 30% от Държавната енергийна корпорация (ДЕК), предаде БГНЕС.

Проектът е бил подкрепен от двете партии от управляващата коалиция - Нова демокрация и ПАСОК. Против са гласували опозиционните партии и независимите депутати в парламента.

Законът предвижда разделяне на енергийния монополист на две части и продажбата на около 30% от активите на ДЕК, включително производствените мощности и мините. Частичното раздържавяване на енергийния отрасъл е едно от изискванията на международните кредитори, за да получи Гърция нови кредитни траншове.

По време на гласуването пред сградата на парламента се проведе демонстрация, организирана от енергийните профсъюзи и опозиционни партии. По-рано вчера най-големият профсъюз от държавния сектор в Гърция (АДЕДИ) започна 24-часова стачка в протест срещу приватизацията на ДЕК, новата серия съкращения, орязването на заплатите и пенсиите.

Синдикатът иска преобразуване на временните трудови договори в постоянни и разкриването на нови работни места. АДЕДИ е категорично против приватизацията на държавната енергийна корпорация, водните дружества на Атина и Солун, пристанища, плажове и прочие държавна собственост.

"Вътре гласуваха, а навън протестираха", коментира в заглавие вестник Елефтеротипия.

Вестник Та неа пише, че опозиционните СИРИЗА, "Независими гърци" и "Златна зора" са внесли в парламента свои предложения за организиране на референдум за приватизацията на електрическата компания.

Изданието уточнява, че те са успели да съберат само 115 подписа, докато законът изисква 120 подписа за референдум. Очаква се днес по този въпрос да се произнесат Комунистическата партия и Демократичната левица ДИМАР.

Наблюдатели смятат, че конфронтацията между правителкство и опозиция по въпроса в следващите дни ще ескалира и че се очертава президентът Каролос Папуляс, който последен трябва да сложи подписа си под законопроекта за разпродажбата на 30 на сто от акциите на силно задлъжнялата електрическа компания, да изиграе ролята на регулатор за това дали дружеството трябва да запази държавния си характер.

Правителствената коалиция се движи на тъмно и се страхува от референдум, заявява от страниците на вестник Вима лидерът на опозицията Алексис Ципрас.

Решението за приватизация на компанията е част от ангажиментите на гръцкото правителство към международните кредитори, които поискаха Гърция да либерализира енергийния си пазар като предварително условие за изплащане на следващи траншове от международната спасителна помощ за страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай