Гърци предпочитат агнешко от Родопите

Гърци предпочитат агнешко от Родопите | StandartNews.com

Кърджали. Преди Великденски празници в област Кърджали текат засилени проверки на най-чувствителните стоки – яйца, агнешко месо, козунаци, бои за яйца. До момента не са установени нарушения, но контролът продължава.

Експертите от Областната дирекция по безопасност на храните призоваха потребителите да сигнализират за нередности на горещия телефон на агенцията, който за цялата страна е 0700 12 299. Изричното указание е оплакването да не е анонимно.

На 10 април за гражданите Областната дирекция по безопасност на храните Кърджали отвари врати за потребителите. „Идеята цели да направи популярна дейността на БАБХ в нейните структури по региони", обясни директорът д-р Георги Грозев, който заедно с началниците на отдели отговаряше на въпроси. Те обясниха, че инспекторите и техните обществени помощници ще бъдат особено активни и бдителни по време на седмицата преди Великден.

„Прясното агнешко месо, произведено в България и особено в Родопите, е най-търсено. Затова кърджалийци са облагодетелствени, че ще могат да се снабдят с качествена стока. Кланиците в региона отговарят на всички евростандарти, на много добро ниво е и фирмата, която произвежда яйца", коментира още д-р Грозев.

В търговската мрежа кафявите яйца са по 20 ст., а белите по 24 ст. Агнешкото върви по 12 лв. В дните преди Великден търговията с агнета в пограничните райони се оживи, съседи от Гърция все по-често идват, за да си изберат месо за празника на 20 април, съобщават животновъди от Кърджалийско. „Хората минават прохода „Маказа" и идват при нас, за да си пазаруват директно от България", потвърди Бойко Синапов, председател на Нацио­нал­ната асоциация на животновъдите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай