Франция иска 1,6 млрд евро от "Гугъл"

Франция иска 1,6 млрд евро от "Гугъл" | StandartNews.com

Френските власти са поискали от технологичния гигант "Гугъл" да плати 1,6 милиарда евро на страната заради избегнати данъци, съобщи Би Би Си. Съобщението дойде, след като американската компания сключи сделка с британското правителство по подобен въпрос и се съгласи да плати на Лондон 130 милиона паунда, или около 165 милиона евро.

Искането срещу "Гугъл" е част от мащабна акция, започната от европейските регулаторни органи, срещу мултинационални корпорации, измъкващи се от данъци на континента чрез различни законови вратички. В случая с "Гугъл" структурата на компанията позволява тя да плаща данъци само в Ирландия, където е регистрирана европейската й централа, въпреки че реалните приходи може да са дошли от други европейски страни като Великобритания и Франция. За подобни нарушения са разследвани още редица транснационални компании като "Старбъкс" и "Фиат Крайслер". Водят се разследвания и срещу "Амазон" и "Епъл".

По-рано този месец френският финансов министър Мишел Сапин каза, че френската държава няма да сключва сделка с "Гугъл" по подобие на Великобритания. Технологичната компания обаче може би ще успее да предоговори сумата и да плати по-малко, съобщава АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай