Фондът взема до 500 млн. евро заем

Смятат валутните влогове в КТБ по курс от 4.XII

Фондът взема до 500 млн. евро заем | StandartNews.com

След две седмици ще е ясно от коя банка ще се изплащат защитените депозити

София. Защитените влогове в КТБ ще се изплащат само в левове. Ако парите ви са във валута, те ще се смятат по курса на БНБ от 4 декември 2014 г. Това съобщи за "Стандарт" Росен Николов, председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Ако имате няколко влога в различни валути, те се превалутират по фиксинга на БНБ за 4 декември за съответната валута. Парите ще се сумират, ще се прибавят лихвите до датата на отнемане на лиценза, ще се регистрира един влог и от него ще се изплатят 196 хил. лв., ако сумата е по-голяма. Ако е под 196 хил., се изплаща колкото е. Не е нужно парите да се теглят още същия ден, когато се обяви началото на плащането. Курсът по превалутирането обаче е фиксиран и датата е 4 декември 2014 г., обясни Николов. Иначе депозитите могат да се потърсят и изплатят до 5 години след тази дата, когато по закон изтича общата давност. Същото важи и за разплащателните и всички други сметки в КТБ.

Още на 25 ноември ще стане ясно кои точно ще са обслужващите банки, през които ще се изплащат депозитите на гражданите в затворената КТБ. Тогава вложителите ще узнаят в кой трезор ще си получат парите. Както "Стандарт" писа в събота, разпределението ще става в зависимост от последната цифра на ЕГН-то или БУЛСТАТ на вложителя. Например, ако вашето ЕГН завършва на 1, вие ще отидете в търговска банка Х, ако завършва на 2 - в банка Y, и т. н., поясни Николов. Така на 4 декември, когато ще започне изплащането на парите на хората, няма нужда да се ходи в КТБ, за да се вземат някакви бележки, както се спекулираше из медиите, допълни той. Гражданите са достатъчно стресирани и обидени от този дълъг период на чакане и несигурност, за да ги разкарваме още, коментира още шефът на ФГВБ. Затова работата и преговорите с банките са започнали още през юли. Всеки вложител само с личната си карта ще може да отиде в определената според ЕГН-то му банка. Там ще получи стандартна по текст декларация, която подписва в уверение, че няма свързаност със собствениците или хора от управляващите органи на банката. В противен случай законът го изключва от гаранцията. След подписването на декларацията може да получи сумата от депозита си. Вариантите са парите да бъдат изтеглени на каса или преведени в друга банка. Може да се използват и продуктите на банката, която изплаща парите, като по желание клиентът ги остави на влог там.

1,6 млрд. лв. не достигат във ФГВБ, за да може да се изплатят всички гарантирани депозити, които са общо 3,7 млрд. Обсъждаха се няколко варианта за набавяне на сумата, но в петък, 7 ноември, управителният съвет на ФГВБ е взел окончателно решение. Първо ще поиска заем от държавата, паралелно с това се работи по синдикиран заем, който да се вземе от две глобални банки в размер до 500 млн. евро (950 млн. лв.). До края на годината синдикираният заем ще бъде договорен и с него ще може да се изплати частично държавният кредит, поясни Росен Николов. Няма да се емитират ДЦК, както предварително се смяташе. Изчисленията на фонда сочат, че след разпореждането с масата на несъстоятелността, остатъкът ще стигне да се покрие недостигът, който ще се вземе като заем.

Вложители съдят България

Недоволни вложители от отнемането на лиценза на КТБ и процедурата по обявяването й в несъстоятелност ще подадат колективен иск срещу България до Съда на Европейския съюз в Люксембург и до Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това каза вчера Божидар Томалевски от Инициативния комитет на вложителите в КТБ. До десет дни искът ще бъде подписан от вложителите от инициативния комитет. Предстои да бъде сключен договор с разследващата швейцарска компания ССI, която да открие виновниците и поръчителите на атаките срещу банката. В писмо до институциите членовете на инициативния комитет на вложителите в КТБ настояват да получат информация от БНБ и КТБ за транзакции от 100 млн. лв., извършени за 11 минути на 20 юни във времето от 22,21 до 22,32 ч., според тяхна информация. По това време КТБ и сетълментът вече са затворени и не би трябвало да има преводи. Те искат да знаят как се е случило това и кои са привилегированите получатели на парите.

Цветан Василев излиза от застрахователя "Виктория"

Цветан Василев е продал своите 33 процента от застрахователното дружество "Виктория" на "Дженерали". Това става ясно от регистрацията на сделката в Централния депозитар, а продажбата е станала миналия месец, съобщават от страна на купувача. Цената обаче не се споменава. Така италианското дружество става 100-процентов собственик на застрахователя. В края на миналата година "Дженерали" придоби 67% от българското дружество. Компанията реално се контролираше от Цветан Василев, който държеше останалите 33% чрез свързваната с него "Мел финанс", припомнят от dnevnik.bg. Връзката е през швейцарското дружество Cefinco Holding, което е едноличен собственик на "Мел финанс". Доскоро Василев беше и председател на надзорния съвет на застрахователната компания, но от публикувани в Търговския регистър документи става ясно, че с решение на извънредно общо събрание от 3 септември 2014 г. акционерите на "Виктория" са го освободили от този пост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай