Фонд спира скока на тока

Фонд спира скока на тока | StandartNews.com

Отчисляват 5% от приходите на производителите на енергия

Със създаването на нов специален фонд ще се предотврати готвеният скок в цената на тока. Ще бъде създаден Фонд "Сигурност за енергийната система", който ще подпомогне НЕК за свиване на финансовия дефицит. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след среща между министри, работодатели и синдикати в Министерски съвет. Наред с новия фонд ще бъдат предприети и няколко мерки за повишаване на приходите на НЕК. Целта е да не се стигне до предлаганото от КЕВР повишаване на цената на тока за бита с 2% и за бизнеса с между 13% и 20%. "Фондът ще бъде попълван от приходите от продажбата на емисии въглероден диоксид и от 5% вноска върху приходите от продажбата на енергия на всички предприятия, производители на енергия в страната. Очаква се от новата вноска да бъдат събрани около 200 млн. лв.", обясни Петкова.

Фондът ще се управлява съгласно Наредба на Министерски съвет, която предстои да бъде издадена. В нея ще бъдат разписани функциите на фонда, редът на събиране на приходите в него и на разходите, които той ще прави.
"Тарифният дефицит ще се свие с около 400 млн. лв. в резултат на мерките, които предвиждаме. Проблемът с дефицита на НЕК е генериран от това, че компанията по силата на закон е обречена да изкупува цялото количество произведена енергия по преференциални цени и да продава по цени, които са далеч по-ниски. Към момента той е 1,4 млрд. лв. Останалата част от дефицита в НЕК е от невъзстановени инвестиционни разходи - това са проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", обясни министърът на енергетиката.

Претендираме, че сме намерили добро решение за справяне с предизвикателствата в енергетиката - тарифния дефицит на НЕК и предстоящото либерализиране на енергийния пазар, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Данев: Намерихме резерви

Най-важното е, че намерихме резерви, за да не се стигне до повишаване на цените на тока нито за бита, нито за индустрията, заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Той очаква, че след като се направят съответните сметки от КЕВР, да няма повишение на цената на тока. Поет е ангажимент от парламентарната комисия по енергетика законовите промени да станат факт до 24 юли и да има време след това КЕВР да се произнесе, отбеляза Данев. Според президента на КНСБ Пламен Димитров, когато фондът започне да функционира, НЕК няма да бъде натоварвана повече с текущ дефицит, а натрупаният досега тарифен дефицит от 1,4 млрд. лв. има надежда да бъде изплащан постепенно.

Свиват парите за ВЕИ централите

Ще има промяна при изкупуването на енергията от ВЕИ, съобщи министърът на енегетиката Теменужка Петкова. Ще бъдат направени промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, свързани с определянето на цените за изкупуване на тока от ВЕИ. Цялото количество енергия, което ВЕИ произвеждат над часовете, определени в ценовото решение на КЕВР, ще се изкупува не по цена на обществения доставчик, която сега е 125 лв. на мегаватчас, а по цена за излишък на балансиращия пазар - между 4 и 6 лв. за мегаватчас, обясни министърът. От енергията, произведена от ВЕИ, която НЕК е задължена да изкупува по преференциални цени, ще се приспада енергията за собствени нужди на централите, като ще се намали и коефициентът на полезно действие на мощностите. КЕВР ще може да се възползва от резултатите от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция във ВЕИ сектора, каза още Петкова. На местата, където се установят отклонения между декларираните и действително извършени инвестиции, ще бъдат намалявани преференциалните цени на централите.
На БЕХ са дадени предписания за намаляване на административните разходи до края на годината с 10% или с 20 млн. лв. "Всички предприети от нас мерки ще бъдат представени пред КЕВР и ако тя счете за необходимо, ще промени ценовото си решение", заяви министър Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай