Фирмите на Маджаров осигуряват работа на над 300 души

Семейната компания с грижа за всеки служител

Фирмите на Маджаров осигуряват работа на над 300 души | StandartNews.com
  • Семейната компания с грижа за всеки служител

Млечните и месни продукти на Димитър Маджаров отдавна са част от менюто на хората с изисквания към храната, нейното качество, вкус и ползи за здравето. Зад този успех стоят двамата съпрузи Димитър и Юлия Маджарови - инженер-технолози по храните. По-късно в семейния модел на управление се включва и дъщерята Станислава Маджарова, която ръководи маркетинга, връзките с търговските вериги и износа. Макар синът, Филип, да има собствен бизнес в друга сфера, той също помага на семейното начинание чрез стратегически финансови съвети.

Основаването на ЕТ "Димитър Маджаров" през 1991 г.

Началото е поставено през 1991 г. с основането на ЕТ "Димитър Маджаров" - фирма за търговия на едро с хранителни продукти. В нея първоначално работят само Димитър и съпругата му Юлия. Днес водещата компания за производство на месни и млечни продукти осигурява прехраната на 320 души. Двадесет и пет от тези хора работят във фирмата вече 30 години.

"Димитър Маджаров - 2" ЕООД

Маджаров започва собствено производство на колбаси през 1994 г., а на млечни продукти - през 1998 г. Семейството взима под наем първо цех за производство на месни продукти, а после и мандра. "Много премисляхме каква да бъде следващата инвестиция", коментира Юлия Маджарова. Така в малката мандра започва производство на сирене и кашкавал, масло, извара от краве, козе, овче и биволско мляко.Маджарови не може да ползват кредит понеже не разполагат с търсеното от банките обезпечение. Започват собствен бизнес със спестявания и заем от роднини. Запазват петнадесетте служители, които получават "в наследство" от двата цеха, за мляко и за месо, и не уволняват никого. Наемат и още хора - инвестициите в асортимент вървят ръка за ръка с откриването на нови работни места: квалифицирани работници, технолози, отговорници по качеството.

Как от двама човека фирмата се разраства до над триста души

В началото са само Димитър Маджаров и съпругата му. След това назначават още двама служители, после още и така неусетно се разрастват. "Нещата се случваха бавно и невинаги лесно, но се радваме, че през всичките години сме запазили уважението на хората, които работят с нас. Ако нямахме доверие на всеки един от нашите служители, нямаше как да създаваме качествени продукти", категоричен е Маджаров.80% от хората в "Димитър Маджаров - 2" работят в производството, а останалите в администрацията. Всеки нов служител преминава обучение. Работниците в 2 - те производства се обучават около година докато овладеят тънкостите на занаята. Само в технологичния отдел, например, днес работят над петнадесет технолози. Те правят периодично извадки от специална система, следят всеки етап от производството и са безмилостни към отклонения в рецептурите и технологичния процес.  Голяма част от работещите в двете предприятия са от Пловдив, Пазарджик, Раковски и Стамболийски. Фирмата им предоставя безплатен транспорт. Първо на стаж, а после на работа при Маджаров постъпват хора от професионалната гимназия по храни и Университета по хранителни технологии в Града на тепетата. И тъй като в гимназията няма специалност "Мляко и месо", Юлия и Димитър Маджарови редовно показват на учениците как се правят качествени месни и млечни продукти.  На всички служители Маджарови осигуряват безплатно изхранване. Празнични бонуси за Коледа и Великден и подаръци за децата са сред останалите начини, по които те помагат на хората си. На тези пък, които имат нужда от финансова помощ, "Димитър Маджаров - 2" предоставя бизлихвени кредити.

Как се подбират хората?

В началото е сравнително лесно. След промените имаше доста хора, които търсят работа. На една обява за работа се явяват много кандидати, от които може да се избира. Днес намирането на точните хора е много по-трудно. Желаещите да работят в производството стават все по-малко. Конкуренцията между производителите за нови "таланти" в Пловдив е голяма.Всички кандидати, които се назначават на работа в предприятието за колбаси или в мандрата, минават през интервю, на което лично присъстват Димитър или Юлия Маджарови. В зависимост от отдела, в който се наемат, присъстват и ръководителят на този отдел, както и ръководител човешки ресурси. Подборът в търговския и маркетинг отдел се извършва от дъщерята Станислава Мадржарова, която отговаря за него.Водещи при подбора са опитът на кандидатите в дадено производство. Желанието за работа и до ден днешен е основен критерий. "Ние сме точни в бизнеса", споделя Маджаров. "Искаме и хората, с които работим, да са коректни".

Семеен модел на управление и бизнес принципи

Димитър Маджаров освен за месните продукти, отговаря и за финансите, банките, инвестициите. Юлия ръководи производството на млечни продукти и дейно участва в търговската политика. Станислава оперативно отговаря за търговията, маркетинга, износа. Всички важни въпроси семейството обсъжда заедно и заедно взема решения. "Начинът на управление е по-лесен, когато сме семейство", пояснява Димитър Маджаров. "Има естествено обединение, сходна структура, общ интерес и най-вече грижа, голяма грижа един за друг".Във фирмата първият бизнес принцип е "Нося цялата отговорност и стоя зад нея". Вторият е да не се пристъпват високите критерии за качество на храната. "Произвеждаме продукти за нас, за децата ни, за техните деца и за всички останали хора. Не бихме си позволили да направим компромис с това. Още от хранително-вкусовия институт с Юлия имаме изградени много строги етични възгледи, които спазваме и днес на всяка цена", коментира Маджаров.

Третият бизнес принцип е:

"Аз съм това, което правя". Служителите виждат взаимоотношенията в семейство Маджарови, отношението им към работата и към храната. Така изграждат и доверие. То е не само към персонала и партньорите, а се проектира и в марката "Димитър Маджаров". "От нашето семейство за вашето семейство" е не просто рекламен девиз на фирмата, а концепция, която се следва неотлъчно от всички.

Димитър Маджаров запазва всички работни места и през пандемията

През последните 5 години Маджаров не е съкращавал никого въпреки трудностите и COVID-кризата. Производството на млечни и месни продукти продължава при още по-строги правила. Ежедневно се прави дезинфекция и поддържа отлична хигиена. Промени в производствената технология, която гарантира едно и също качество на продуктите и нужната трайност, няма. Ръководителите на звена наблюдават хората и при наличие на симптоми, ги връщат вкъщи. Столовото хранене е по график, с намален капацитет. Работните смени и транспортът се реорганизират, така че служителите да са спокойни за своето здраве и за това на семействата си. Маджаров не само поема разходите по PCR тестове на заетите в двете производства, редовни хигиенни и предпазни материали за отдел администрация, търговия и спедиция, заместване на отсъстващи поради карантина, но и осигурява лекарска помощ на заетите в производствата хора при необходимост.

Стабилността на компанията носи спокойствие на служителите

Работещите в "Димитър Маджаров - 2" най-много ценят спокойствието, което фирмата им дава и човешкото отношение. "Кабинетът ми винаги е широко отворен. Хората знаят, че ще се опитаме да помогнем на всеки", пояснява Димитър Маджаров. Стартиралата преди 30 години фирма с двама служители днес е сред десетте най-големи месни и млечни производители у нас. А родената в Пловдив марка присъства в хранителни вериги от Лондон, чак до Австралия.  

"Димитър Маджаров - 2" е утвърден производител на качествени и традиционни за българската трапеза продукти. В портфолиото си има над 160 млечни и месни артикула. Във фирмата са въведени GMP и НАССР стандарти. Компанията е сертифицирана по International Food Standard,  БДС и Bio стандарт (вкл. храни по Кашер и Халал). Фирмата има близо 20 отличия за качество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай