Финансист обясни как България вече е въвела еврото

В България оперираме с евро, което се нарича лев, в съотношение 2 към 1 от 25 години

Финансист обясни как България вече е въвела еврото | StandartNews.com

Българският лев е прикрепен към еврото, курсът е фиксиран. В България оперираме с евро, което се нарича лев, в съотношение 2 към 1 от 25 години - откакто е въведен валутният борд. Това обясни пред телевизия НоваНюз финансистът Юлиан Войнов.

По думите му април-май месец ще бъде направена оценка на критериите ни, а вероятно няма да сме изпълнили всички. "В еврозоната не е страшно, но има насадени страхове. Тя изпреварва по растеж САЩ и Китай и носи стабилност на страните членки. Кризата в Гърция не беше породена от еврозоната, а от начина на управление на техните финанси преди влизането", разказа той.

Според него положителната страна на влизането в еврозоната е свалянето на рисковата премия за инвестиции, увеличаване на рейтинга до А, както и намаляване на лихвените проценти. "България изпълнява голяма част от техническите критерии за еврозоната, а инфлацията започва да спада. Най-вероятно ще ни попречи да влезем през 2024 г. законодателният процес. Към момента не сме приели наложителните законодателни промени, това може да се окаже препъникамък", смята експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай