Вторник,

Fibank започна предлагане на кредити по програма „Възстановяне"

От: РЕДАКТОР -
Fibank започна предлагане на кредити по програма „Възстановяне"
A
A
A

Fibank (Първа инвестиционна банка) е сред първите финансови институции в страната, които се включват в обявената от правителството Програма „Възстановяване“. Считано от 1 юли 2021 г. малките и средни предприятия (МСП) ще могат да получат финансиране от банката за преодоляване на последствията от COVID-19, репозициониране и разширяване на дейността. В рамките на програмата се очаква да бъдат предоставени от банките кредити на малкия и среден бизнес на обща стойност 2,5 млрд. лв. Всеки отделен кредит е обезпечен от Фонд на фондовете (ФнФ) до 80%. Средствата са предоставени от ФнФ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Основните предимства на програмата, реализирана в партньорство с банките, са няколко:

Достъп до бизнес кредити от компании с минимум 3-годишна история;

Без изискване за материални обезпечения; необезпечен кредит, с изключение на лични гаранции, предоставени от собствениците;

Получаване на одобрение и възможност за усвояване в съкратени срокове;

Възможност за договаряне на 12-месечен гратисен период;

Разсрочване на изплащането по главница  до 84 месеца;

Минимизиране на административната тежест за клиента;

Възможност за получаване на финансиране до 3 млн.лв., но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020 г., според това за коя от годините оборотът е бил по-голям; до лимита, определен по de minimis.

Отпусканите от ПИБ кредити по Програма „Възстановяване“ са част от последователната стратегия на банката за подкрепа на бизнеса и преодоляване на последиците от COVID-19. Fibank активно подпомага малките и средни предприятия в условията на пандемия, като участва в Гаранционната програма на Фонда на фондовете още от нейното стартиране.

За повече информация: https://www.fibank.bg/bg/biznes-klienti/kreditirane/finansirane-na-malyk-i-sreden-biznes/garancionni-programi-i-produkti/garanciona-programa-s-fond-na-fondovete-za-preodoljavane-na-posledstvijata-ot-pandemijata-covid-19

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички