Фермери притеснени за житото си, очакват ниски цени от държавата

Спряха износа на още една стока

Фермери притеснени за житото си, очакват ниски цени от държавата | StandartNews.com

Земеделски производители от страната са притеснени от слуховете за цените, по които държавата ще изкупува пшеницата за Държавния резерв, както и за продължаващата забрана за износ, този път и на царевица, съобщи sinor.bg.

Това, което фермерите чуват, е, че тон пшеница до пристанището ще струва 680-690 лв., което е поне със стотина лева под борсовите цени. Днес е спрян износът и на царевица от пристанищата, сигнализираха фермери, разтревожени от невъзможността да експортират продукцията си.

България иска забрана за износа на пшеница, ако се случи най-лошото

Земеделците очакват решението на Министерския съвет за интервенирането, при което изкупните цени на пшеницата да бъдат обвързани с дневните борсови котировки на пшеницата, царевицата и другите зърнени култури, като се предвидят и транспортните разходи за извозване на зърното до складовете на резерва.

Докъде скочи цената на пшеницата и торовете. Говори Костадинов

Ето какво коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, който е участник в Консултативния съвет по зърното. В петък беше създадена работна група за определянето на механизма за изкупуването на зърното.

„Министърът на финансите предложи на съвета точна схема, по която ще върви интервенцията и ние я определяме като справедлива. Проблемът е, че тя трябва да се официализира, но на този етап държавата все още не е представила на бизнеса точни изчисления, по които ще става изкупуването”, съобщи за Синор.бг Костадинов.

Унгарското правителство още миналата седмица забрани износът и обяви интервениране на държавата, като изкупуването става на борсови цени плюс разходите за транспорт до държавните складове. Затова и браншът настоява за яснота, като цените бъдат справедливи за производителите.

Цените на храните през февруари

По отношение на експорта, сутринта износът на зърно временно е бил вдигнат, за да отпътуват двата кораба, които бяха на рейд във Варненското пристанище от миналата седмица, за да не търпят загуби за забавянето. Веднага след това обаче експортът отново е бил спрян и в момента не може да се товари нито пшеница, нито царевица.

Два кораба със зърно блокирани на пристанищата в Бургас и Балчик

Припомняме, че редица фермери възнамеряваха да експортират част от зърното, което държат на склад, за да осгурят средства за пролетната сеитба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай