Четвъртък,

Фермери притеснени за житото си, очакват ниски цени от държавата

От: Стандарт -
767
Фермери притеснени за житото си, очакват ниски цени от държавата
A
A
A

Земеделски производители от страната са притеснени от слуховете за цените, по които държавата ще изкупува пшеницата за Държавния резерв, както и за продължаващата забрана за износ, този път и на царевица, съобщи sinor.bg.

Това, което фермерите чуват, е, че тон пшеница до пристанището ще струва 680-690 лв., което е поне със стотина лева под борсовите цени. Днес е спрян износът и на царевица от пристанищата, сигнализираха фермери, разтревожени от невъзможността да експортират продукцията си.

България иска забрана за износа на пшеница, ако се случи най-лошото

Земеделците очакват решението на Министерския съвет за интервенирането, при което изкупните цени на пшеницата да бъдат обвързани с дневните борсови котировки на пшеницата, царевицата и другите зърнени култури, като се предвидят и транспортните разходи за извозване на зърното до складовете на резерва.

Докъде скочи цената на пшеницата и торовете. Говори Костадинов

Ето какво коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, който е участник в Консултативния съвет по зърното. В петък беше създадена работна група за определянето на механизма за изкупуването на зърното.

„Министърът на финансите предложи на съвета точна схема, по която ще върви интервенцията и ние я определяме като справедлива. Проблемът е, че тя трябва да се официализира, но на този етап държавата все още не е представила на бизнеса точни изчисления, по които ще става изкупуването”, съобщи за Синор.бг Костадинов.

Унгарското правителство още миналата седмица забрани износът и обяви интервениране на държавата, като изкупуването става на борсови цени плюс разходите за транспорт до държавните складове. Затова и браншът настоява за яснота, като цените бъдат справедливи за производителите.

Цените на храните през февруари

По отношение на експорта, сутринта износът на зърно временно е бил вдигнат, за да отпътуват двата кораба, които бяха на рейд във Варненското пристанище от миналата седмица, за да не търпят загуби за забавянето. Веднага след това обаче експортът отново е бил спрян и в момента не може да се товари нито пшеница, нито царевица.

Два кораба със зърно блокирани на пристанищата в Бургас и Балчик

Припомняме, че редица фермери възнамеряваха да експортират част от зърното, което държат на склад, за да осгурят средства за пролетната сеитба.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com