Понеделник,

Два кораба със зърно блокирани на пристанищата в Бургас и Балчик

От: Стандарт -
2100
Два кораба със зърно блокирани на пристанищата в Бургас и Балчик
A
A
A

Имаме информация, че на пристанище Бургас от два дни стои кораб,  който не е допуснат да товари зърно. Казват, че забраната е от Агенция "Митници", която е издала устна заповед. В Балчик има друг кораб, който е пълен със зърно и не му разрешават да напусне страната по същите причини. Това са кораби, които се готвят да изнесат зърно по сделки с Европейския съюз. В същото време има и контейнери със зърно, които са спрени за страни извън ЕС. Всичко това е на базата на устна заповед. Това съобщи пред "Стандарт" Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/. Сдружението излезе с декларация, че е против въвеждането на забрана за износа на зърно от страната. 

"НАЗ се противопоставя на нарушаването на изконни европейски принципи за правото на свободно движение на стоки чрез въвеждането на забрана за износ на зърно от страната. НАЗ настоява да се спазват действащите нормативни разпоредби от Договора за функционирането на Европейския Съюз, които са в основата на общите свободни пазари на стоки.  

НАЗ декларира несъгласие с блокирането на товарни кораби на българските пристанища и неофициалното и нелегално възпрепятстване на износа на зърно от страната", пише в декларацията. В нея се казва още, че спирането на износа на зърно ще доведе до блокиране на пазара и до неплатежоспособност на сектора. Ефектът върху българските зърнопроизводители, които са заложили висока себестойност в тазгодишното производство, обусловена от високите цени на суровините (торове, горива, семена, препарати за растителна защита и др.), ще е пагубен, поради невъзможност за покриване на разходените вложения. Това ще рефлектира негативно и върху производствения потенциал на следващите реколти от пролетници и есенници, тъй като зърнопроизводителите няма да разполагат с ресурс за възобновяване на селскостопанския цикъл. 

Според оперативните данни на Министерство на земеделието количествата зърно в страната са достатъчни за осигуряване на продоволствената сигурност на населението през следващите две години. Имаме около 3 милиона тона,  след три месеца се очаква и новата реколта от пшеница, за която е необходимо да се освободят складови вместимости. НАЗ счита, че държавата притежава лостове и механизми, с които да се подготви за посрещането на евентуална продоволствена криза, като същевременно съблюдава пазарните принципи, пише още в декларацията.

Министърът на земеделието: Имаме запаси от зърно за 2 години

По думите на Костадинов, никой не е дал ясен отговор по каква причина са спрени корабите. По време на Консултативния съвет по зърно, който се проведе в понеделник, обаче е било намекнато от финансовия министър Асен Василев, че е възможно да се ограничи износът.

„Днес ще видим какво ще се реши и на Съвета на земеделските министри в ЕС, но не може така устно и неофициално да се спира търговията. Дори посланикът на Португалия, за където е предназначен единият от товарите, не е получил отговор от властите у нас защо износът е спрян”, коментира председателят на НАЗ.

Съветът на министрите на земеделието на ЕС ще се проведе по-късно днес. На извънредното заседание министрите се очаква да вземат решение за налагане на ново вето върху износа на храни от първа необходимост за Русия. Очаква се да обсъдят и има ли опасност от продоволствена криза след като две от най-големите производителки на пшеница - Русия и Украйна, няма да могат да изнасят заради войната.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com