България иска забрана за износ на пшеница, ако се случи най-лошото

Мярката да се приложи при най-песимистичен сценарий и да важи за страни извън ЕС, предложи земеделският министър

България иска забрана за износ на пшеница, ако се случи най-лошото | StandartNews.com

* Мярката да се приложи при най-песимистичен сценарий и да важи за страни извън ЕС, предложи земеделският министър

* Това е удар върху зърнопроизводителите, унищожават 20-годишен труд, казват от НАЗ

Да се забрани за определен период износът на някои основни суровини от ЕС към трети страни с изключение на Украйна, ако имаме най-песимистичният сценарий на развитие на войната в Украйна. Целта е да се осигури продоволствената сигурност на целия Евросъюз. 

За това е настоял аграрният министър Иван Иванов на Съвета на министрите на земеделието на ЕС, който се проведе в сряда. Иванов се позовава на член 5 от глава „Защитни мерки“ на Регламент № 479 от 2015 на ЕП и на Съвета относно общите правила за износ.

„Ситуацията с агресията в Украйна, в съчетание с устойчивата тенденция за запазване на сравнително високи нива на производствените разходи, поставя сериозни предизвикателства пред българското земеделие и рибарство. За преодоляването им ще са необходими незабавни, решителни и координирани действия на ниво ЕС”, казал  министър Иванов по време на срещата.

Той обясни, че Русия е основен доставчик на зърнени и маслодайни култури за Турция и Египет. По думите му, невъзможност и/или неучастие от страна на Русия, но и на Украйна, в обявяваните всеки месец държавни търгове от Египет, Алжир, Турция, Саудитска Арабия и други, несъмнено ще доведе до повишено търсене и повишен интерес към целевите пазари на ЕС.

„Като отчитаме абсолютната непредвидимост на събитията, при изключително неблагоприятно развитие на пазарната ситуация, съществува вероятност да предложим ЕС да активира други механизми, предвидени в Договора за функциониране на ЕС, като се има предвид чл. 36. Европейската комисия и държавите членки следва да положат максимални усилия за предотвратяване на спекула със селскостопански продукти, храни, торове и препарати, която е характерна в условията на война“, заяви министър Иванов пред своите колеги.

"Забрана на износа ще е удар върху зърнопроизводителите. Убиха 20-годишния ни труд", коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов. Той каза пред "Стандарт", че в последните дни има върнати сделки, а на пристанище Бургас от три дни стои кораб,  който не е допуснат да товари зърно. "Казват, че забраната е от Агенция "Митници", която е издала устна заповед. В Балчик има друг кораб, който е пълен със зърно и не му разрешават да напусне страната по същите причини. Това са кораби, които се готвят да изнесат зърно по сделки с ЕС. Има и контейнери със зърно, които са спрени за страни извън ЕС. Всичко това е на базата на устна заповед", каза Костадин Костадинов.

В сряда НАЗ излезе с декларация, че е против въвеждането на забрана за износа на зърно от страната. "НАЗ декларира несъгласие с блокирането на товарни кораби на българските пристанища и неофициалното и нелегално възпрепятстване на износа на зърно от страната", пише в декларацията. В нея се казва още, че спирането на износа на зърно ще доведе до блокиране на пазара и до неплатежоспособност на сектора. Ефектът върху българските зърнопроизводители, които са заложили висока себестойност в тазгодишното производство, обусловена от високите цени на суровините (торове, горива, семена, препарати за растителна защита и др.), ще е пагубен, поради невъзможност за покриване на разходените вложения. Това ще рефлектира негативно и върху производствения потенциал на следващите реколти от пролетници и есенници, тъй като зърнопроизводителите няма да разполагат с ресурс за възобновяване на селскостопанския цикъл. 

Според данни на Министерство на земеделието, количествата зърно в страната са достатъчни за осигуряване на продоволствената сигурност на населението през следващите две години. "Имаме около 3 милиона тона, след три месеца се очаква и новата реколта от пшеница, за която е необходимо да се освободят складови вместимости. НАЗ счита, че държавата притежава лостове и механизми, с които да се подготви за посрещането на евентуална продоволствена криза, като същевременно съблюдава пазарните принципи", пише още в декларацията.

По думите на Костадинов, още по време на Консултативния съвет по зърно, който се проведе в понеделник, е било намекнато от финансовия министър Асен Василев, че е възможно да се ограничи износът.

В петък има нов Консултативен съвет при финансовия министър, на който фирмите от агросектора ще поставят своите въпроси и искания. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай