Докъде скочи цената на пшеницата и торовете. Говори Костадинов

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите даде интервю за вестник"Стандарт"

Докъде скочи цената на пшеницата и торовете. Говори Костадинов | StandartNews.com

Цената на торовете се увеличи 4 пъти.  Русия и Украйна изнасяха 30% от зърното в света. Имаме запаси за 2-3 години напред..

Това каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в интервю за вестник"Стандарт"

 

- Господин Костадинов, държавата обяви, че започва изкупуране на зърното от производителите. Какво се случва в момента в бранша? 

- Всеки производител държи на склад стока, за да намали ефекта от високите цени на торовете - те бяха 400 лв. миналата година, сега са 1600 лв. Инфлацията се качва постоянно от септември 2021 г. В крайна сметка може да се се окаже, че ще произведем продукт, който няма къде да го складираме, ако спре търговията. И този продукт няма как да го продадем. Това създава заплаха от фалити в бранша.

 През годините бяхме оставени на пазара да оцеляваме при ниска цена на пшеницата. А сега като се вдигнаха цените заради международната конюктюра, войната и т.н., Забраната на износа превръща зърнопроизводството в чувствителен сектор. 

- В момента Украйна и Русия изнасят ли изобщо?

- Където вървят танкове, не вървят трактори. Но иначе, Русия и Украйна изнасяха около 30% от производството на зърно в света. Основните консуматори на тяхното зърно са Близкия изток и Африка. Нашето зърно на 70% е за ЕС, другото е за различни региони на света. ЕС го препродават в страните, където имат пазари. 

- Усеща ли се кризата в цените на зърното?

- Естествено. На международните борси, където ние продаваме продукцията си, цените се повишиха на база търсене от страни извън ЕС, които са били контрагенти на Русия и Украйна. Цените се понишават от миналия септември, а през последните дни имаме връх. Но у нас цените на пшеницата са със 100 лв. по-ниски от международните. 

- Има ли притеснения за продоволствена криза в ЕС?

- У нас имаме продукция за 2-3 г. напред. ЕС е запасен достатъчно със зърно.

Франция завзе пазари от Русия. В момента има достатъчно зърно, идва и нова реколта. Инфлацията вдигна цените на семена, торове, препарати, дизел.

Цената на хляба се формира основно от брашното, което е 30-40% от себестойността. Другото са енергоизточниците - газ, ток и труд, които скочиха много пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай