Сряда,

Фармацевтичен гигант атакува пазара с уникално лекарство за мигрена

От: Иван Ангелов -
1340
Фармацевтичен гигант атакува пазара с уникално лекарство за мигрена
A
A
A

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ одобри бързодействащ спрей за нос от "Пфайзер", предназначен за лечение на мигрена, съобщи американският фармацевтичен гигант.

От "Пфайзер" заявиха, че очакват лекарството, предлагано на пазара под името Zavzpret, да бъде налично в аптеките през юли 2023 г., съобщи АФП.

"Одобрението на Zavzpret от страна на FDA бележи значителен пробив за хората с мигрена, които се нуждаят от свобода от болката и предпочитат алтернативни варианти на пероралните лекарства", заяви в изявление главният търговски директор на "Пфайзер" Анджела Хуанг.

Проучване на лекарството във фаза 3 установи, че то облекчава болката при някои страдащи от мигрена само за 15 минути.

"Като назален спрей с бърза абсорбция на лекарството, Zavzpret предлага алтернативна възможност за лечение на хора, които се нуждаят от облекчаване на болката или не могат да приемат перорални лекарства поради гадене или повръщане", цитира "Пфайзер" Катлийн Мълин, асоцииран медицински директор в Института по неврология и главоболие в Нова Англия.

Лечението на състоянието, което обикновено се преодолява с перорално приемани лекарства, е било двойно тествано върху извадка от 1405 души, като половината от тях са приемали единична доза спрей, а останалите са получавали плацебо. Установено е, че спреят намалява значително болката, когато се оценява два часа след началото на мигрената, която освен че често причинява силно главоболие, може да включва гадене и чувствителност към светлина или шум.

Миналата година "Пфайзер" придоби Zavzpret, известен също като Zavegepant, за около 10 млрд. долара от Biohaven, заедно с други лекарства за мигрена от фирмата.

По данни на Американската фондация за борба с мигрената, около 39 милиона американци изпитват мигренозно главоболие.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com