Евростат със смайващи данни за България. Такива цени няма в целия ЕС

Един продукт е най-скъп у нас

Евростат със смайващи данни за България. Такива цени няма в целия ЕС | StandartNews.com

Източник: БТА

България е на първо място сред страните-членки на Европейския съюз (ЕС) по поскъпване на месото за една година – цената му се е увеличила с 8% през февруари 2024 година в сравнение февруари 2023-а, сочат най-новите данни на Евростат.

Средното поскъпване в Съюза е малко над 3%, като най-голямо повишение е отчетено в цените на свинското – средно с 6% на годишна база, а най-малко – на телешкото с 3%.

Веднага след България на второ място по увеличение в цената на месото за една година се нарежда Румъния – с над 7,5%, следвана от Хърватия със 7% поскъпване.

В три държави през наблюдавания период има намаление в цената на месото – първенец е Чехия – със спад от 5%, следвана от Финландия и Дания.

За Европейския съюз в периода февруари 2024-а-февруари 2023-а година агнешкото месо поскъпва с 4,5%, а птичето месо поевтинява с малко под 2%.

За последните 3 години като цяло в Европейския съюз най-голямото поскъпване на месото е отчетено през февруари 2023-а година – с ръст на цената от над 17% в сравнение със същия месец на 2022-ра година, сочат още данните на Евростат, предава БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
9 Коментара
Georgiev
преди 3 седмици

Какви 8% ви гонят. Миналата година телешкото от животновъдите в моето село се продаваше на 6.50 / 7 лева за килограм а тази година на 12 лева за килограм къде са ви 8 те процента 8% на 7 лева е 56 стотинки не 5 лева

Откажи
Романов
преди 3 седмици

Важното е да сме първи в класацията

Откажи
kemikal
преди 3 седмици

Пълна Аномалия е тук.

Откажи
ДаКастрирамеСулюПасито
преди 3 седмици

"Четиридесет и пет години стигат." "Кой не скача е червен." Май се понаскачахте, а?

Откажи
ТКЗС
преди 3 седмици

КУРВА ПРОСТТА ДЪРЖАВА УМРЯЛА ФАЛШИВА

Откажи
vesko17
преди 3 седмици

Наскачаха много добре даже отлично пълно беззаконие десет процента се обогатиха като турски паши останалите се радват на евтини банани които лани ги твърде нямаше и скачаха точно за банани и голяма Демокрация ....ето имаме си много голяма Демокрация да честита на бедните и да чакат богатите да си хвърлят корите от евтините банани белким има някоя обелка ..ама не вярвам честита нова 45 годишнина Демокрация

Откажи
Българин
преди 3 седмици

Може и да се повтаря но Слави е прав Няма такава държава а и къде ще се равнява Европа с нас тук стандарта е висок и даже София не е в България елате в Провинцията.

Откажи
Бай Ганя
преди 3 седмици

Кой лъже?Свинското от 5-7лв.стана 8-12лв и не ми е работа да изброявам всички хранителни и нехранителни стоки и услуги!

Откажи
Йокин
преди 3 седмици

ДОБРУТРУ,Керо.МА СМЕ в ЕС.И сме Сербез!!!

Откажи