ЕЦБ смъкна лихвата, Тръмп се хвана за главата

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи депозитната си лихва до отрицателните -0,5%

ЕЦБ смъкна лихвата, Тръмп се хвана за главата | StandartNews.com

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи депозитната си лихва до -0,5% и обяви, че от 1-ви ноември ще рестартира програмата си за покупки на еврооблигаци, известна като "количествени улеснения", купувайки ежемесечно ценни книжа за 20 млрд. евро, като самите покупки ще продължат "толкова дълго, колкото е необходимо". Предприетите от ЕЦБ обширни мерки имат за цел да изолират колебливата икономика на еврозоната от глобалното икономическо забавяне и от негативния ефект от търговското напрежение главно по оста САЩ-Китай.

Сред първите, реагирали болезнено на новината, бе американският президент Доналд Тръмп. Той отбеляза, че ЕЦБ "успява" да обезцени еврото спрямо долара, докато Федералният резерв "седи ли, седи ли, седи ли" (тъпче на едно място – бел. прев.). Той добави, че те (европейците) получават пари, за да вземат кредити, докато в САЩ се плащат високи лихви по заемите.

"Европейската централна банка действа бързо, намалявайки лихвите с 10 базисни пункта. Те се опитват и успяват да обезценят еврото срещу МНОГО силния долар, вредейки по този начин на американския износ .... А Федералният резерв седи ли, седи ли, седи ли. Те получавате пари, за да заемате пари, докато ние плащаме лихва!", написа Тръмп в Туитър.

Забележките на Тръмп идват, след като ЕЦБ намали депозитната си лихва с 10 базисни пункта до -0,5%, като в същото заяви, че от 1 ноември рестартира програмата за покупки на активи с месечен темп от 20 млрд. евро.

Представеният от ЕЦБ пакет с агресивни парични и лихвени политики доведе до рязко поевтиняване на еврото спрямо долара и останалите основни валути. Еврото се понижи с 0,5%, тествайки отново двегодишното дъно около 1,0927 долара (най-ниско ниво от май 2017 г.), достигнато в началото на месеца (на 3 септември).

Единната валута поевтинява и към най-ниско ниво от 25-и юли насам около 0,8886 британски лири, като в същото време се понижава с 0,7% към седмично дъно от 117,56 японски йени и с 0,45% към седмично дъно от 1,0853 швейцарски франка.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги отговори на коментарите в туитър на Доналд Тръмп, че централната банка е въвела нов пакет със стимулиращи мерки, за да отслаби еврото спрямо щатския долар.

Помолен на редовната пресконференция на ЕЦБ да коментари мнението на Тръмп, Марио Драги само подчерта: "Нашата парична и лихвена политика няма за цел нивата на обменния курс на еврото".

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин също коментира резултатите от днешното заседание на ЕЦБ. Говорейки пред бизнестелевизия CNBC, Мнучин посочи, че "отрицателните лихвени проценти" в Европа са "повод за загриженост" и "правят по-трудно за Европа да има добра икономика".

Той също така отбеляза, че Доналд Тръмп е готов да остави в сила митническите тарифи спрямо китайските стоки и дори да ги повиши отново, ако това е необходимо. Мнучин каза, че президентът на САЩ би се съгласил само на търговска сделка, която би била добра за американските компании и трудещи се.

Финансовият министър посочи, че САЩ очакват Китай да започне да купува американска селскостопанска продукция.

Междувременно и самият Тръмп написа в Туитър: "Очакваме, че Китай ще започне да купува наши селскостопански стоки в голям обем!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай