Сряда,

Ето кой ще спаси летния туристически сезон

От: Стандарт -
7703
Ето кой ще спаси летния туристически сезон
A
A
A

Националният борд по туризъм (НБТ) настоява държавата да засили рекламата на българския туризъм на пазарите в Германия и Великобритания с цел привличане на повече туристи от двете страни. "Двата пазара са традиционни за летния сезон и трябва да си върнем туристите от тях, за да можем да компенсираме загубата на руснаците и украинците" посочват от браншовата организация

Според НБТ страната ни ясно трябва да даде знак, че е безопасна дестинация. Преди пандемията България е посрещала над 760 хил. туристи от Германия и още близо 460 хил. от Великобритания ежегодно. Потенциалът в момента е още по-голям, защото са и двете страни големи пазари и заради несигурната обстановка повечето туристи от тези две страни ще търсят опции за почивка в страни от ЕС. От Борда посочват и че зимният сезон е бил донякъде възстановен именно заради завръщането на британските почиващи.

"Апелираме министърът на туризма г-н Христо Проданов да посети Германия и Великобритания, да се срещне със своите колеги, а също и с местните туроператори, агенции и авиокомпании. Освен това да провежда проактивен меркетинг и на други важни пазари за българския туризъм като Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Австрия, Нидерландия, Северна Македония, Турция и др. Отдавна са забравени скандинавските страни, от които преди години също идваха многобройни групи." категорични са от НБТ

На срещата, проведена в понеделник, членове на УС на НБТ са разговаряли с министрите Христо Проданов и Николай Събев, за да обсъдят възможностите за отваряне на автобусни линии между по-големи градове от двете страни на границата на България и РСМ. Това би било благоприятно за разширяване на сътрудничеството между двете страни, насърчаване и осъществяване на съвместни инициативи в областта на образованието, спорта и културата, а също така би улеснило и наемането на така необходимата през предстоящия летен сезон работна ръка.

Според НБТ основните усилия на държавата трябва да се съсредоточат в провеждането на интелигентна, професионална и ефективна маркетингова кампания на потенциалните пазари в най-кратки срокове, за да може да се компенсират липсата на украинските и руски туристи това лято и частично, последствията от войната. НБТ представи свои експертни предложения как това би могло да се осъществи.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички