Ето кой ще спаси летния туристически сезон

Бизнесът на срещи с министрите на туризма и транспорта

Ето кой ще спаси летния туристически сезон | StandartNews.com

Националният борд по туризъм (НБТ) настоява държавата да засили рекламата на българския туризъм на пазарите в Германия и Великобритания с цел привличане на повече туристи от двете страни. "Двата пазара са традиционни за летния сезон и трябва да си върнем туристите от тях, за да можем да компенсираме загубата на руснаците и украинците" посочват от браншовата организация

Според НБТ страната ни ясно трябва да даде знак, че е безопасна дестинация. Преди пандемията България е посрещала над 760 хил. туристи от Германия и още близо 460 хил. от Великобритания ежегодно. Потенциалът в момента е още по-голям, защото са и двете страни големи пазари и заради несигурната обстановка повечето туристи от тези две страни ще търсят опции за почивка в страни от ЕС. От Борда посочват и че зимният сезон е бил донякъде възстановен именно заради завръщането на британските почиващи.

"Апелираме министърът на туризма г-н Христо Проданов да посети Германия и Великобритания, да се срещне със своите колеги, а също и с местните туроператори, агенции и авиокомпании. Освен това да провежда проактивен меркетинг и на други важни пазари за българския туризъм като Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Австрия, Нидерландия, Северна Македония, Турция и др. Отдавна са забравени скандинавските страни, от които преди години също идваха многобройни групи." категорични са от НБТ

На срещата, проведена в понеделник, членове на УС на НБТ са разговаряли с министрите Христо Проданов и Николай Събев, за да обсъдят възможностите за отваряне на автобусни линии между по-големи градове от двете страни на границата на България и РСМ. Това би било благоприятно за разширяване на сътрудничеството между двете страни, насърчаване и осъществяване на съвместни инициативи в областта на образованието, спорта и културата, а също така би улеснило и наемането на така необходимата през предстоящия летен сезон работна ръка.

Според НБТ основните усилия на държавата трябва да се съсредоточат в провеждането на интелигентна, професионална и ефективна маркетингова кампания на потенциалните пазари в най-кратки срокове, за да може да се компенсират липсата на украинските и руски туристи това лято и частично, последствията от войната. НБТ представи свои експертни предложения как това би могло да се осъществи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай