Сряда,

Ето колко се е свило месечното потребление у нас

От: Иван Ватахов -
Ето колко се е свило месечното потребление у нас
A
A
A
  • 64% от българите са се отказали от обичайни покупки, за да намалят разходите си за месец

Коронавирусната пандемия е оказала негативно влияние върху работния живот на 54% от българите, показват данни от проучване за потребителските навици по време на COVID-19. Близо 63% от тях са запазили работното си място, но значително понижение е отчетено в месечните разходи (64%) и доходи (42%). От началото на епидемичната обстановка месечното потребление се е свило с 500 лв. (52%), което е сериозен показател за модификацията и на бъдещите покупателни разходи на българите.

Мнозинството от отговорилите са се ограничили от посещаването на ресторанти (74%), пътувания и почивки (54%), фитнес и козметични процедури (37%), както и от закупуването на храни, които не са от първа необходимост (24%). Значителен брой анкетирани са се възползвали и от предишни спестявания (25%) и помощ от приятели или роднини (21%), за да покрият разходите си по време на COVID-19. Това са някои от любопитните резултати от пазарно проучване, проведено сред 1000 независими участници, анализиращо финансовите им навици. Изследването е на една от водещите компании за кредитиране в България – Кеш Кредит.      

В него се отбелязва също, че бъдещото планиране на финансите вече е приоритет за близо 30% от българите, а очакваните разходи ще бъдат фокусирани върху учебната година (26%) и планирани ремонти в дома (16%).

Друг акцент са потребителските кредити и нагласата спрямо тях по време на пандемия.  32% от отговорилите продължават да разчитат на кредити и планират да кандидатстват за такъв в следващите 4 месеца. Резултатите показват също, че потребителите (57%) предпочитат да направят собствен анализ на фирмите, предлагащи кредити, преди да използват услугите им. Едва 20% от тях са дали отговор, че остават лоялни на сегашната си компания и не смятат да променят избора си.

Кеш Кредит реализира проучването онлайн през август/септември 2020 г. То включва 14 въпроса, като 80% от отговорилите са хора, които не са ползвали услугите на компанията.  Целта бе да се анализира как анкетираните са организирали бюджета си, от какво са се лишили и свиването на тяхното финансово потребление по време на пандемията. Проучването включва и резултати за нагласите на потребителите по отношение на кредитните услуги

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички