Ето ги най-желаните имоти в София, колко удрят по джоба

Ръстът на цените се забавя

Ето ги най-желаните имоти в София, колко удрят по джоба | StandartNews.com

Ръстът на цените на имотите се забавя и за третото тримесечие на годината той е под 6%. Средната цена на имотите за третото тримесечие на годината е 1550 евро за кв.м. При средна обща цена на закупените имоти от 137 000 евро.

Третото тримесечие на годината обаче е и петото поредно, за което Агенцията по вписванията отчита спад на сделките в столицата с 5%. Новото строителство продължава да бъде най-търсено от купувачите.

Имоти се търсят в широкия център, както и в кварталите "Банишора" и "Малинова долина", където кипи сериозна строителна дейност.

Най-скъпо са се продавали жилищата в кварталите "Иван Вазов" и "Лозенец" – средно за 3000 евро за кв.м. Остава високо търсенето и в районите с бърз достъп до метро и градски транспорт.

Най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти. Делът на закупените двустайни е 54%, а на тристайните – 37%. Едва 7% са жилищата с 3 спални.

Интересът за покупка на имот не спада, ако цената е определена правилно спрямо локацията и района. Това коментира брокерът Симеон Симеонов. Според него двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени, предаде Днесбг.

Южните райони са най-предпочитаните от софиянци, но и там цените са най-високи. Зависи имотът колко добре е рекламиран. Експертите посочват, че съчетанието от всички фактори ще движат жилищния пазар в София и през следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай