ЕС разреши държавна помощ за фермерите

ЕС разреши държавна помощ за фермерите | StandartNews.com

Преотстъпват 60% от данъка на земеделските стопани за 2014 г.

Брюксел разреши на страната ни да предостави държавна помощ на земеделските стопани под формата на преотстъпване на данъка за 2014 г. България получи окончателното становище от страна на Европейската комисия, според което някои категории държавни помощи в секторите на селското и горското стопанство и в селските райони са съвместими с вътрешния пазар на ЕС. Това вече позволява да се ползва преотстъпване на данък от земеделските стопани за 2014 г. за печалбата им от производство на непреработена растителна и животинска продукция.

Става въпрос за облекченията по Закона за корпоративното подоходно облагане и по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които предвиждат преотстъпване на до 60% от корпоративния данък или от данъка върху годишните доходи - в зависимост от начина на облагане, който е избрал земеделският стопанин. За да получи България одобрение на държавната помощ от страна на ЕК, от началото на 2015 г. влязоха няколко допълнителни изисквания как трябва да се инвестира преотстъпеният данък.

Земеделските стопани, които вече са подали данъчни декларации, но искат да се възползват от облекченията, могат да подадат нова, коригираща декларация до изтичане на срока за подаване на годишните декларации за 2014 г.: 31 март - за юридическите лица, и 30 април - за едноличните търговци. Тези, които не успеят да направят това в указания срок, могат да предявят искане за корекция във вече подадени данни в офиса на НАП по регистрация. Повече информация за деклариране и плащане на данъци и осигуровки може да се получи на телефон 0700 18а700 на цената на един разговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай