Понеделник,

ERM II няма да промени валутния ни курс

От: СТАНДАРТ -
ERM II няма да промени валутния ни курс
A
A
A

Участието на българския лев в ERM II (т. Нар. Чакалня на Еврозоната – б.а.) не изисква промени в режима на фиксирания курс на валутния борд. Затова нямаме никакви притеснения за стабилността на валутния ни курс нито сега, нито за периода на участие в ERM II. Това каза управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на уебинар, организиран от Американската търговска камара в България (AmCham).

Радев напомни, че на 10 юли страните по споразумението за ERM се договориха да запазят сегашния валутен курс евро-лев, т.е. 1.95583, като централен курс на еврото спрямо българския лев, съобщиха от БНБ. Освен това, въз основа на едностранен ангажимент на българските власти, страните в ERM се договориха България да запази своя режим на валутен борд, включващ нулев диапазон на колебание, през периода на участие в ERM II. Това сложи край на спекулациите, че валутният курс в условията на ERM ще е различен от фиксирания валутен курс, който е в сила в България повече от 23 години.

Банкер №1 посочи положителни последици от Валутно-курсовия механизъм. Една от тях е суап линията между Европейската централна банка (ЕЦБ) и БНБ. Според Радев суап линии с такива благоприятни условия се отпускат само на трите държави в ERM II – България, Хърватия и Дания. "Това представлява много силен сигнал към пазарите", каза още гуверньорът на БНБ. По-рано тази година пък емитирахме външен дълг за 5 млрд. лв., а инвеститорския интерес бе „безпрецедентен не само за България, но и за сегашните пазарни условия". По думите на Радев участието ни в ERM II изигра важна роля за този резултат. Трети плюс от чакалнята е, че наскоро Moody’s повиши кредитния рейтинг на страната ни в период, когато по-често се случва обратното. Той напомни, че целта на България е да остане в този механизъм възможно най-кратко. Реалистично това означава, че през 2024 г. бихме могли да бъдем в еврозоната.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички