Енерго-Про заведе иск по арбитражна процедура срещу България за 54 млн. евро

Енерго-Про заведе иск по арбитражна процедура срещу България за 54 млн. евро | StandartNews.com

Международният център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID) е регистрирал иск по стартираната от електроразпределителното дружество Енерго-Про арбитражна процедура срещу България на стойност 54 млн.евро. Това съобщиха от дружеството и уточниха, че искът е регистриран на 26 май.

Арбитражната процедура е от юли 2013 г. През 2013 г. са некомпенсирани разходи, направени от дружества на компанията, за задължително изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, за инвестиции, както и разходи, свързани с дейността, посочват от Енерго-Про и добавят, че това е повод за завеждане на иска.

В резултат на ценовите решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от периода 2012 - 2014 г. , които не са възстановили направените от дружеството разходи, е създаден дефицит, който поставя на сериозен риск финансовата стабилност на дружествата от групата Енерго-Про в България, мотивира действията си компанията.

От юли 2013 г. арбитражната процедура е следвала развитието, определено от правилата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка за предварителни действия от страните. На 26 май 2015 г. искът на стойност 54 милиона евро е регистриран за разглеждане, съобщават от Енерго-Про.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай