"Енерго-про" иска незаконно 12 хил. лв. от читалище

"Енерго-про" иска незаконно 12 хил. лв. от читалище  | StandartNews.com

Севлиево. Юристите на „България без цензура" спечелиха дело за незаконни фактури срещу "Енерго-про". Дружеството даде на читалище незаконни фактури за близо 12 000 лева, а малко по-късно служителите поискаха изпълнителен лист от съда в Севлиево за принудително вземане на парите.

Случят излезе наяве по време на турнето на ТВ предаването "България без цензура" в Габрово през октомври миналата година. В шатрата на юристите, тогава част от екипа на водещия Николай Бареков, а сега - от партия "България без цензура", помощ потърси служителката в народното читалище "Св. Св. Кирил и Методий" Тодорка Нелякова.

Жената се оплака, че от "Енерго-про" са поискали 11 921.14 лв. Сумата е начислена за период от шест месеца от 31.07.2011 г. до 30.01.2012 г. чрез подаване на заявление пред съда.

Останах изумен как е възможно за посочения период само няколко електрически крушки в читалището да са изгорили такова количество електроенергия, разказа юристът Иван Гебрелиев, който се заел със случая. Според него, става дума за грешка и помага на служителката да оформи възражение. С него е спряно съдебното производство по издаване на изпълнителен лист.

Въпреки това, месец по-късно "Енерго-про" завежда искова молба за същата сума, но този път с лихви в размер на 1700 лв. Заедно с юриста на „България без цензура" изготвили отговор на исковата молба.

От "Енерго-про" дори не се постарали да изпратят свой представител на делото в районния съд в Севлиево и магистратите отхвърлили иска срещу читалището като недоказан.

Mагистратите смятат, че  претенциите на Енергото са базирани на некоректно изготвени фактури. Въпреки че дружеството е задължено по Закон да отчита изразходваната ел. енергия всеки месец, то си е спестило усилията и я начислило само на три фактури, които са издадени на една и съща дата и касаят период от шест месеца.
"Налице е грубо погазване на принципите на публичност, равнопоставеност и прозрачност.

Да се уважи подобна претенция, би означавало съдът да бъде убеден, че за такъв период няколко електрически крушки са изгорили посоченото количество електроенергия", коментират казуса юристите на "България без цензура".
Юристите от "България без цензура" продължават своята самарянска мисия, въведена от гражданското сдружение да помагат на хора в нужда в битката им с монополите и държавните институции.
Утре и в следващата неделя Николай Бареков и неговите съмишленици организират мащабни протести срещу монополите. Първият бунт е в Пловдив, в вторият – в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай