Петък,

Енергийни експерти разпердушиниха Петков, обвиняват го в лъжи

От: Иван Ангелов -
7211
Енергийни експерти разпердушиниха Петков, обвиняват го в лъжи
A
A
A

Енергийният министър в оставка Александър Николов обяви по-рано днес, че в енергетиката всичко е наред, но "Газпром" не е сигурен източник в условията на войната в Украйна. По думите му в зависимост от това колко е студена зимата 7-те танкера, които е намерил ще стигнат. По думите му служебното правителство трябва да реши дали да подпише договора за тях и как да транспортира газа.

Междувременно от ГЕРБ нападнаха правителството в оставка с твърдението, че доставките изобщо не са сигурни и че газът няма да стигне на България за зимата и че не се знае как и от къде ще бъде доставено синьото гориво в България.

Пред БНТ енергийният експерт Еленко Божков показа писмо, изпратено от "Булгаргаз" до Българския енергиен холдинг, което преди това представиха и ГЕРБ.

"С това писмо се изобличават всичките лъжи на министър-председателя и на Александър Николов. Писмото показва как в 11 без 5, когато президентът казва, че правителството оставя страната в енергиен хаос, те направиха заседание и то с протоколно решение, на което приеха условия, които са направо заробващи", каза Божков пред националната телевизия.

Той съобщи, че договорените количества ще се продават със 119% над референтната цена, което означава 115,7 долара на мегаватчас. Същото количество от "Газпром" ще е с около 33% по-евтино, коментира той.

Според друг енергиен специалист - Иван Хиновски - не са сметнати нито времето, нито разходите за регазификация и пренос на втечненото гориво през гръцкия конектор, което ще оскъпи газа с около 50 на сто.

"Булгаргаз казва, че до края на годината доставки до Ревитуза няма възможност, за Турция не е сигурно заради отношенията. 27 юли Булгаргаз сезира министъра за проблемите. Какво може да направи министърът за това време? Това декларативно показва, че Николов залага мини на следващите министри и на следващия кабинет. В това писмо пише, че основният проблем е капацитетът на регазификация на Ревитуза и възможността да достъп до нашата режа. Не се предвижда влизане в действие на връзката Комотини-Стара Загора", заяви той.

Ще имаме полупарно и полуиндустрия, коментира Хиновски. Явяват се и други проблеми като това, че Европа иска да си намали потреблението.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички