Енергийни експерти разпердушиниха Петков, обвиняват го в лъжи

Ще имаме полупарно и полуиндустрия, коментира Иван Хиновски

Енергийни експерти разпердушиниха Петков, обвиняват го в лъжи | StandartNews.com

Енергийният министър в оставка Александър Николов обяви по-рано днес, че в енергетиката всичко е наред, но "Газпром" не е сигурен източник в условията на войната в Украйна. По думите му в зависимост от това колко е студена зимата 7-те танкера, които е намерил ще стигнат. По думите му служебното правителство трябва да реши дали да подпише договора за тях и как да транспортира газа.

Междувременно от ГЕРБ нападнаха правителството в оставка с твърдението, че доставките изобщо не са сигурни и че газът няма да стигне на България за зимата и че не се знае как и от къде ще бъде доставено синьото гориво в България.

Пред БНТ енергийният експерт Еленко Божков показа писмо, изпратено от "Булгаргаз" до Българския енергиен холдинг, което преди това представиха и ГЕРБ.

"С това писмо се изобличават всичките лъжи на министър-председателя и на Александър Николов. Писмото показва как в 11 без 5, когато президентът казва, че правителството оставя страната в енергиен хаос, те направиха заседание и то с протоколно решение, на което приеха условия, които са направо заробващи", каза Божков пред националната телевизия.

Той съобщи, че договорените количества ще се продават със 119% над референтната цена, което означава 115,7 долара на мегаватчас. Същото количество от "Газпром" ще е с около 33% по-евтино, коментира той.

Според друг енергиен специалист - Иван Хиновски - не са сметнати нито времето, нито разходите за регазификация и пренос на втечненото гориво през гръцкия конектор, което ще оскъпи газа с около 50 на сто.

"Булгаргаз казва, че до края на годината доставки до Ревитуза няма възможност, за Турция не е сигурно заради отношенията. 27 юли Булгаргаз сезира министъра за проблемите. Какво може да направи министърът за това време? Това декларативно показва, че Николов залага мини на следващите министри и на следващия кабинет. В това писмо пише, че основният проблем е капацитетът на регазификация на Ревитуза и възможността да достъп до нашата режа. Не се предвижда влизане в действие на връзката Комотини-Стара Загора", заяви той.

Ще имаме полупарно и полуиндустрия, коментира Хиновски. Явяват се и други проблеми като това, че Европа иска да си намали потреблението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай