Енергийната борса свали цената на тока с 42%

Енергийната борса свали цената на тока с 42% | StandartNews.com

44,07 лв. за МВтч е цената на най-скъпата електроенергия, продадена във вторник, по време на първата реална тръжна сесия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) на принципа "ден напред", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. На борсата бяха сключени 24 сделки за покупко-продажба на електроенергия.

Постигнатите цени са между 44,03 и 44,07 лв. за МВтч - с 42% по-ниски от постигнатите на търговете на регионалния пазар досега. Реалните сделки трябва да покажат действително колко струва електроенергията, заяви по БНР изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов. Общото търгувано количество вчера беше 4369.20 МВтч енергия, произведена от ТЕЦ "Марица изток 2" и АЕЦ "Козлодуй". Най-малките количества търгувана електроенергия са със срок на доставка за 4-тия и 5-тия час днес (по 72 МВтч), а най-големите - 239 МВтч, са за пиковия 6-ти час на днешния ден.

Стартирането на реалната търговия на БНЕБ беше важен приоритет за въвеждането на пълната либерализация на енергийния пазар, коментира министър Петкова. Едни от основните проблеми в сектора идват от това, че години наред българската енергетика не е била положена на реални пазарни условия, обясни тя.

Борсата стартира работа в тестови режим на 11 декември. Допуснатите до участие в търговете търговци са 17. Очаква се в края на годината да стартират и търговете за "час напред".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай