Експерт с отровна присъда за цените. С кое да свикваме

Инфлацията даже на практика е закъсняла

Експерт с отровна присъда за цените. С кое да свикваме | StandartNews.com

В следващите няколко години ще трябва да свикнем да живеем с по-високи стойности на цените, тъй като в световен мащаб има редица фактори за натрупването на инфлация. Това мнение изрази пред БНР финансистът доц. Виктор Йоцов. Според него овладяването на цените на енергоносителите няма да спре ръста на инфлацията.

„Тя е дори до известна степен закъсняла, защото опасенията, че натрупаната ликвидност и тези огромни дългове, които се приеха – това нещо в крайна сметка идва сега под формата на инфлация. Именно затова аз считам, че овладяването на цените на енергоносителите няма да е достатъчно, за да се спре инфлацията. Всъщност нищо не може да я спре“.

България все още е нетен износител на зърно и продоволствена криза у нас не би следвало да се очаква, но глобално погледнато, ще има региони, които вероятно ще гладуват, прогнозира финансистът.

Няма никакво съмнение, че лихвите ще тръгнат нагоре, изтъкна доц. Йоцов.

„Не е възможно, при положение, че инфлацията съвсем скоро ще стане двуцифрена, в Щатите, в Англия, с близки до нулата лихвени проценти да имаш инфлация, която е двуцифрена.“

На практика близо половината от валутните резерви на Руската федерация са недостъпни за нея след началото на военните действия в Украйна. Възможностите на страната да се разплаща по необходимия внос много намаляха и това накара руските управляващи да предприемат драстичния ход за разплащане в рубли, коментира Йоцов.

Според Виктор Йоцов искането за разплащане в рубли е и вид пропаганда. По думите му в по-дългосрочен план става въпрос и за доминацията на долара на международните финансови пазари – нещо, срещу което както Русия и Китай, така и други страни са против.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай