Четвъртък,

Експерт: Заради Русия бавят Турски поток у нас

От: Редактори -
A
A
A

Стартирането на строежа на българския участък от газопровода „Турски поток“, тъй като Русия още не е взела решение дали ще транзитира газ през Югоизточна Европа след 202 година. Това заяви пред БНР енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров по повод решението на ВАС да не позволи на "Булгартрансгаз" да сключи договор с "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на "Турски поток“.

Сигурно е, че проектът „Турски поток“ няма да как да започне в началото на 2020 г., както е по договор с двете компании, които са резервирали капацитети за новата тръба, каза той.

Този проект изкуствено се забавя – защото реално няма решение от страна на Русия и на „Газпром“ да се започне реален транзит на газ в Югоизточна Европа след 2020 г.

„Причината за това е все още липсата на споразумение с Украйна за продължаване на транзита през страната и упорството на Европейската комисия и САЩ да не позволят прекъсване транзита през Украйна“, подчерта Владимиров. И се обоснова с мнението, че „Газпром“ няма никакъв смисъл да транзитира почти еднакво количество газ и през Украйна, и през Югоизточна Европа.

„За мен е странно как България бързаше да подпише транзитни договори преди изобщо да е ясно кой изобщо ще купува този газ от другата страна и кой ще строи проекта, как ще бъде финансиран той“, заяви Мартин Владимиров: „Дори да се осъществи този проект „Турски поток“, не би трябвало това да се случи преди началото на 2021 г. в най-добрия случай, дори ако се сключи договор сега“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички