Експерт с прогноза за цените на горивата. Ще удрят ли тавани

Колко ще бъде размерът на движението на цените нагоре?

Експерт с прогноза за цените на горивата. Ще удрят ли тавани | StandartNews.com

Председателят на Управителния съвет на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев коментира тази сутрин пред Нова телевизия, че не очаква сериозно поскъпване на горивата и ако има някакво движение на горе, то ще е в рамките на дребни стотинки на литър.

"Миналия септември цените на нефта и на горивата бяха на същите нива, които са през този септември. Ако погледнем какви са били тогава цените на колонка - тогава бяха над 3 лева, с цялата условност, че няма да се ангажирам дали са били 3,20 или 3,15 лева. Може да предположим, че при същите условия днес цените биха могли да бъдат същите. Цени са същите само заради това, че рафинерията в Бургас преработва руски нефт, който е една идея или значително по-евтин като суровина, и една идея по-евтин на българския пазар", обясни Терзиев с оглед на наближаващия зимен сезон, когато потреблението се увеличава.

По думите му каква ще бъде цената през следващите седмици и месеци - това е игра на нерви. "Ние не участваме в търговия. Ние участваме в политическа драма, която произвежда новини, а тези новини се копират пряко върху цените на горивата. Така че - надявам се това да са максималните цени, които виждаме в момента, но не мога да гарантирам, за разлика от летните месеци, че съм прав и това ще се сбъдне. Но цените около 3 лева ги виждаме в момента и по-скоро това ще бъде до края на годината", подчерта експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай