Експерт с кошмарна новина за колите у нас

Защо тази тенденция продължава

Експерт с кошмарна новина за колите у нас | StandartNews.com

Една много лоша тенденция в автомобилния пазар продължава да се налага у нас.

България целенасочено насърчава вноса на стари и амортизирани автомобили в страната и ако това продължава, тя ще се превърне в една морга на Европа с много замърсени градове. Това каза Иван Ушев, член на УС и ръководител на секция "Товарни автомобили" в Асоциацията на автомобилните производители пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него пазарът на нови автомобили е на толкова ниско ниво спрямо другите пазари в Европа основното поради покупателната способност. България все още не е стигнала онези нива на средна работна заплата, която да стимулира българина да купува нови автомобили, а и липсва държавна политика, която да стимулира това.

"Автомобилният парк в България в момента наброява около 3,7 млн. автомобила, а над 70% са над 15-годишни. В резултат на това - България е водеща в няколко класации, които са изцяло негативни. Например в класациите за брой смъртни случаи, породени от замърсен въздух (между 12 и 15 000), а големите ни градове са на челните места по замърсяване на въздуха", изтъкна още Ушев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него България се нуждае от активна и съвременна стратегия, която да изведе страната на чиста и устойчива мобилност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай