Експерт ни удари с чук! Думите за инфлацията

Коментар на Изпълнителният директор на сдружението за модерна търговия Николай Вълканов

Експерт ни удари с чук! Думите за инфлацията | StandartNews.com

Изпълнителният директор на сдружението за модерна търговия Николай Вълканов коментира в БТВ дали се очаква поскъпване или поевтиняване на основни хранителни продукти у нас. Сдружението представлява големите търговци на храни.

"Реално погледнато никой не може да каже колко точно е надценката, тъй като това е търговска тайна според договорите на доставчиците и търговците. Другото, което трябва да се отбележи, е че това не са забранени практики, а са напълно допустими и отделните търговци решават дали да работят с тях. Доставчиците също - това е въпрос на свободно договаряне. Средната надценка търговска е между 20 и 30 процента. В цял свят се работи, това са стандартните търговски надценки", посочи той.

Запитан трябва ли да се поставят фиксирани цени на някои продукти както се прави в държави като Гърция, Испания Унгария, Франция, той отговори:

"Не мисля, че някой го разглежда сериозно като предложение, защото примерът на Унгария е показателен. Това беше първата държава, която още миналото лято въведе контрол на цените на група стоки от малката потребителска кошница.

Но не се напаснаха нещата. Съглашателството за определяне на цени в рамките на свободни пазарни отношения е недопустимо по закона за защита на конкуренцията, доколкото ми е известно. Инфлацията е много комплексен проблем, който зависи от хиляди фактори и на нея не могат да влияят нито търговските вериги, нито правителството", завърши Вълканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай