ЕК с важно решение за "Булгартрансгаз"

Европейската комисия одобри 16млн.

ЕК с важно решение за "Булгартрансгаз" | StandartNews.com

Одобрени са 16 млн. евро от Европейската комисия за разширение на газохранилището на "Булгартрансгаз" в Чирен.

Инвестицията от около 285 млн. евро ще увеличи капацитета му от 550 млн. на 1 млрд. кубични метра, подобрявайки снабдяването с природен газ в България и региона. Проектът е част от стратегията на ЕС за енергетика и климат.

Според плановете, "Булгартрансгаз" ще инвестира около 285 млн. евро в разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен, което е единственото съоръжение за съхранение на природен газ в България.

Прогнозите са за нарастване на капацитетът от 550 млн. до 1 млрд. кубични метра, съпътстващо с увеличение на възможностите за подаване и изтегляне на газ в мрежата.

За гарантиране на сигурността на газовите доставки, насърчаване на конкуренцията на газовия пазар и стимулиране на търговията с газ в региона, България изпрати плана си на Комисията, който предвижда 9-годишна публична гаранция по заема.

Разширяването на газохранилището в Чирен е от общ интерес и е включено в петия списък на проекти от общоевропейско значение. Тези проекти имат за цел подпомагането на вътрешния енергиен пазар на ЕС и постигането на целите за енергетика и климат.

Комисията оцени схемата съгласно правилата на Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), които позволяват на държавите-членки да подпомагат икономически дейности в определени случаи, пише БЛИЦ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай