Е-винетки се продават само в пощите с интернет

В повечето пощенски станции днес започна продажбата на електронни винетки...

Е-винетки се продават само в пощите с интернет | StandartNews.com

В повечето пощенски станции днес започна продажбата на електронни винетки. В около 40-50 станции, които се намират в планински райони обаче няма интернет и затова, за да си купят винетки, шофьорите ще трябва да пътуват до по-големи населени места. Това обясни пред БНР директорът на „Български пощи“ Деян Дънешки.

Той допълни още, че шофьорите на леки автомобили могат да купуват годишни винетки, докато водачите на тежкотоварни автомобили само месечни.

Дънешки уточни, че изискването е във връзка с очакваното въвеждане на тол системата за таксуване за изминато разстояние на превозните средства над 3,5 тона.

„Задължително е да имат връзка с интернет, тъй като системата е електронна и директно се валидира в базата на АПИ, но това принципно може да се случи в много малко пощенски станции. Обикновено това са пощенски станции, където няма мобилна свързаност. Те са около 40-50 станции. За тази цел шофьорите трябва да отидат в пощи, където има такава свързаност да си валидират винетката. За категориите К1 и К2 – това са тежкотоварните автомобили, няма да се продават годишни винетки, а само месечни, което е във връзка с тол системата, която ще започне да функционира“, каза той.

От АПИ се ангажират до месец да започне продажбата на електронни винетки и през банкоматите.

Винетки могат да бъдат закупени и от касите на Еasypay и от един от мобилните оператори. От Пътната агенция твърдят, че до месец се очаква да започне продажбата на електронни винетки и през банкоматите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай