Джинджифилът стигна агнешкия бут по цена

Насърчаваме веригите да купуват плодове и зеленчуци от български фермери, казва Десислава Танева

Джинджифилът стигна агнешкия бут по цена | StandartNews.com

Джинджифилът, смятан за панацея срещу коронавируса, достигна цената на агнешкия бут. Кило от лютивия корен се предлага между 16 и 18 лева по магазини и пазари. Само преди две седмици цената му беше 10-11 лева, а преди появата на заразата струваше 4 лв. Търсенето обаче е скочило рязко – ако преди да се появи страшният вирус трудно се е пласирал  по 1 кг на ден, сега продаваме и до 10 пъти повече, казват търговци.

100% скок в цените има и при лимоните – 4,50-5 лева. Купуваме ги на едро по 3,50, надценката не е толкова голяма, твърдят продавачите. Цитрусът също се смята за безценно средство срещу заразата. В социалните мрежи се споделя рецепта, която използвали в Израел, за да не се заразят с COVID-19  – лимонов сок със сода бикарбонат. Содата все още не е дефицитна, но като се има предвид какво се случва със смятаните за целебни продукти – нищо чудно засиленото й търсене да свари търговците неподготвени.

Освен заради голямото търсене, плодове и зеленчуци поскъпват и заради спрения или силно намален внос във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса, които доведоха до трудно придвижване на тировете. Картофите, които внасяме от Полша и Франция, са по 2 лева. Търсенето е голямо, защото спасяват при продължителна карантина. Добре е, че тази година има много българско производство, казват търговците. Имаме и повече наш лук, който ще компенсира намаления внос от Германия. По пазарите се появи и млечен български чесън, а цената му твърдо държи 10 лева. Домати, краставици и цитруси по това време на годината влизат у нас предимно от Турция и Гърция. Доставките обаче са силно намалели. Секнаха и пътуванията на малки търговци до най-близките пазари в съседните страни, където те пълнеха бусовете със земеделска продукция. Потребителите трябва да разчитат предимно на родните оранжерии. В големите вериги български са пресните салати и оранжерийните краставици, много скоро ще излезе и продукцията от домати.

В същото време земеделското министерство е подело кампания за защита на доходите на производителите по примера на Франция и Германия. „Правителствата в тези страни насърчават търговските вериги с предимство да изкупуват продукцията на техните фермери, същата практика въвеждаме и в България“, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. Целта е вътрешният пазар и българските производители да понесат възможно най-малко щети от ситуацията.  Като добър пример в това отношение Танева посочи някои от магазините в страната, където вече има обособени щандове с продукция на фермери от съответните региони.

Министерството ще създаде и експертни групи, които да следят за цените на основните храни по магазините. „Въпреки че това е в ресора на Комисията за защита на потребиштелите, ние се ангажираме с подобен контрол, тъй като разполагаме със съответните експерти”, посочи Танева. Поводът за тези проверки са сигналите от клиенти за необосновано поскъпване на брашното и някои търсени зеленчуци като лимони, джинджифил и др.

Търговците да внимават с прекомерното вдигане на цените. И да си сложат като обеца на ухото случая в Палермо, където 15 души се опитаха да избягат от супермаркет с колички, напълнени с продукти, предупреждават в социалните мрежи.. След дълги преговори с полицията нарушителите признали, че така показват недоволството си от надуването на цените. А също и че нямат пари да покриват разходите си, защото карантината ги е принудила да не работят. Карабинерите ги убедили да върнат стоките и не ги санкционирали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай