Дянков за добива на газ: Най-значимият проект

Дянков за добива на газ: Най-значимият проект  | StandartNews.com

Дълбоководното търсене и проучване на нефт и газ в Черно море е един изключително успешен проект, започнал още по време на първото правителство на ГЕРБ от тогавашния министър на енергетиката Делян Добрев. Това коментира специално пред "Стандарт" Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите (2009-2013 г.).

"Стартът на проучването със сондажния кораб Noble Globetrotter II е най-значимият проект през последните 5 години. Каквото и да тръгне от него, ще има положителен ефект не само за енергетиката ни, но и за цялата икономика на България. Всички държави в региона внимателно ще следят развитието на проекта", отбеляза Симеон Дянков. И допълни:"Той е безспорен успех както на Делян Добрев, така и на сегашния министър на енергетиката Теменужка Петкова".

Както вече "Стандарт" съобщи, днес бе представянето на кораб Noble Globetrotter II, който ще извърши първия проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух". 

"Настъпи дългоочакваният момент. През 2012 г. проведохме конкурс да проучване на блок "Хан Аспарух" в дълбоко Черно море. Подписахме договор с едни от най-големите международни компании-"Total", "OMV" i "Repsol". След почти 4 г. упорита работа-проучване на съществуващата геоложка информация, най-мащабните 2D и 3D сеизмични проучвания изобщо на територията на Черно море, настъпи най-вълнуващият момент", написа във Фейсбук по-рано Делян Добрев, председател на енергийната комисия в 43-то народно събрание.

 "Такава платформа стъпва за първи път на територията на България. Това ще е първият дълбоководен сондаж в историята на страната. Да се надяваме, да се молим и да вярваме, че само след няколко месеца усилията ни ще се увенчаят с успех. Наличието на съществени количества нефт и газ ще промени историята на България за десетилетия напред. Уверен съм, че днешното събитие е сред най-положителните за страната ни от началото на прехода", заяви още Добрев в социалната мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай