Дянков в дискусия на "Стандарт": Време е за регионите

Дянков в дискусия на "Стандарт": Време е за регионите | StandartNews.com

"ДА! На българските региони" и бе открита от главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова

Време е за регионални политики, важно е да работим по отношение на инфраструктурата. А там, където няма изградена добра вторична инфраструктура, да се разработят бързо пътища, които да водят директно до индустриалните зони, до заводите. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите от кабинета "Борисов -1" Симеон Дянков по време на икономическа дискусия на в. Стандарт в Пловдив.

Инвеститорите не идват в Пловдив по утъпканите пътища до министерството на икономиката, а са тук заради традициите на града, каза пред форума градоначалникът на Пловдив Иван Тотев. И подчерта ключовата роля на Плана Юнкер в развитието на регионите не само у нас, но и в ЕС.

Срещата в Пловдив днес е в рамките на 9-тата национална дискусия "ДА! На българската икономика" в панела й "ДА! На българските региони" и бе открита от главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. По време на форума се обсъждат и възможностите за нови финансови стимули за фирмите, които инвестират. Финансови стимули трябва да се въведат и за фирмите, които провеждат научно-развойна дейност с университетите или инвестират в повишаване на квалификацията на специалисти с бакалавърско и магистърско образование, смятат участници във форума.

"Поне 5% трябва да да е икономическият растеж, изоставаме от другите държави, които са планирани много висок растеж, не само за България е трудната обстановката предвид санкциите за Русия", отбеляза Дянков. И още: "В Румъния банковия сектор дава 3 пъти повече кредити за нови проекти. Данъчната ни политика ще ни помогне за растежа, но ни е нужна и политика на регионално ниво".

"Даваме 13% от БВП от Пловдив. Лидер в редица производства и втората аутсорсинг дестинация, през 2016 г. вече има проекти за нови 100 млн. лв. инвестиции. Заедно фирмите в региона ще преодолеем основното предизвикателство - липсата на добре обучени кадри", заяви в началото на дискусията председателят на КРИБ-Пловдив Елза Маркова, изпълнителен директор на хранителния холдинг „Белла България".

Вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева, Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в 43-тото НС, Петър Кънев - председател на икономическата комисия в парламента, Делян Добрев - председател на комисията по енергетика, зам.-министъра на образованието Диян Стаматов, бизнесмени и представители на местните власти участват в дебатите. Вицепремиерът и министър на финансите от кабинета "Борисов -1" Симеон Дянков е специален гост на форума.

Очаквайте подробности на standartnews.com и в съботния брой на в. "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай