Два погранични региона получават финансиране

Нас 21. млн евро ще бъдат получени за Пограничните региони на България с Турция и РСМ

Два погранични региона получават финансиране | StandartNews.com

71 проектни идеи за развитие на трансграничните региони на България с Турция и с Република Северна Македония са подадени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е управляващ орган на двете финансирани с европейски средства програми, съобщиха от министерството.

Първите покани за подаване на предложения по териториалните стратегии на програмите бяха обявени на 23 май т.г. Заявените идейни концепции са в областта на туризма и повишаване на конкурентоспособността на местните икономики в пограничните населени места, цифровия и зеления преход. Това са първите проекти, които ще получат финансиране по новите европейски програми, които насърчават трансграничното сътрудничество.

Над 8,1 млн. евро ще получат проектите, които кандидатстват по Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Северна Македония 2021-2027 г. по мярката „Развитие на привлекателен и целогодишен туристически продукт чрез интелигентни решения, осигуряващи универсален достъп и участие".

С над 13,4 млн. евро ще бъдат подкрепени проектите, подадени по Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027 г.

Предстои подадените документи да бъдат прегледани от Съветите за управление на стратегиите.Кандидатите с най-добри идеи, които допринасят за постигането на целите и приоритетите на стратегиите, ще бъдат поканени да участват в следващия етап на подбор като изпратят пълни проектни предложения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай